dissabte, 23 de febrer del 2008

L´ACA només garanteix el 10% de l´aigua que els regants del Baix Ter necessiten i perdran 50 milions

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2974_3_249332__COMARQUES-LACA-nomes-garanteix-laigua-regants-Baix

Tània Tàpia/Acn/DdeG, Girona

Les set comunitats de regants del Baix Ter han quantificat en 50 milions d'euros les pèrdues dels agricultors i ramaders de la zona si no se'ls permet regar els conreus durant la campanya de rec, que va d'abril a setembre. Després d'una reunió ahir al matí amb tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el portaveu dels regants, Narcís Illa, va explicar que només se'ls garanteix un 10% dels 45 hectòmetres cúbics que necessiten per tirar endavant la campanya i que aquesta serà aigua reutilitzada.

Illa va explicar que des del setembre els regants no han consumit "ni una gota d'aigua" i va afirmar que la situació és "dramàtica" a causa de la "mala gestió de l'aigua" ja que, segons el portaveu, el 70% de l'aigua del Ter va a Barcelona. Els regants preparen mobilitzacions per a primers de març, coincidint amb la campanya electoral.L'aigua del Ter és la que alimenta 15.000 hectàrees de conreus de regadiu en aquesta zona -des de l'embassament del Pasteral fins al mar- on hi ha 5.000 explotacions agràries. En aquesta zona, s'hi conreen productes que, al llarg dels anys, han aconseguit denominacions pròpies com l'arròs de Pals o la poma de Girona i també hi ha vivers, explotacions ramaderes i d'altres conreus de regadiu punters en el seu sector.

Amb l'entrada a la fase 2 d'excepcionalitat del decret de sequera, el rec dels camps queda prohibit i només es permet gastar aigua per mantenir l'arbrat. Segons van exposar els agricultors, aquest any perilla tant la collita com tota la inversió que s'ha fet en camps i explotacions en els darrers 20 anys. El representant de l'arròs de Pals, Albert Grassot, va il·lustrar la gravetat de la situació amb un exemple. "Seria inconcebible que a una indústria li diguessin que, com que hi ha poca llum, se li talla el consum tot un any; estaria obligada a tancar", va declarar Grassot, qui va demanar solucions pal·liatives.Illa va demanar a l'ACA que avanci les mesures de restricció que tenen previstes per quan empitjori la situació, per tal que es pugui guardar aigua per als regants. "Si cal portar aigua en vaixell que es faci ja i no s'esperi que no hi hagi aigua", va reivindicar Illa, que també va apostar per reduir la pressió de l'aigua a les llars durant les nits. Illa també va apuntar com a bona la solució de portar aigua al Ter procedent d'altres conques, sense entrar en concretar quins rius haurien de ser els afectats.

Els pagesos tampoc veuen amb bons ulls la proposta que fa quinze dies va presentar la Pimec que apostava per portar a Girona aigua reutilitzada provinent de Barcelona. Segons Illa, la qualitat d'aquesta aigua no garantiria la qualitat dels productes que es cultiven. Tot i que hi ha prevista una nova trobada per al 6 de març, els pagesos ja han avançat que preparen tractorades per als primers dies de mes, coincidint per tant, amb la campanya electoral.

L'espoli del Ter

Segons van afirmar els regants, la situació actual que viu el Ter ve provocada, en gran mesura, pels transvasaments d'aigua que des de fa dècades es fan per abastir d'aigua l'àrea metropolitana de Barcelona. "Històricament, els pagesos amb més edat ens expliquen que sempre hi ha hagut sequera però que mai s'ha deixat de sembrar", va afirmar Illa, que va culpar als polítics de fer una "mala gestió de l'aigua".Illa també va denunciar que s'està incomplint la llei de 1959 que regula els usos del riu i que, entre d'altres, fixa el cabal ecològic del Ter. A més, els regants van criticar que des del 75, és a dir, des que va morir Franco, no s'ha fet cap obra important hidràulica important.

Illa va explicar que cap a Barcelona es transvasen 8 metres cúbics per segon quan, de mitjana, el Ter en porta 13. Per tant, els regants denuncien que el 70% de l'aigua del riu va destinada a "alimentar 5 milions de catalans que viuen a Barcelona". A més, Illa va desmentir que els regants siguin els que més aigua gasten i va afirmar que només consumeixen el 10% de l'aigua de les conques interiors.El portaveu dels regants va instar els polítics a "donar la cara" i aportar mesures que puguin evitar les pèrdues econòmiques del sector.

Perilla l'arròs de Pals

Els primers que poden comptar les pèrdues per milions d'euros són els arrossaires de Pals. Segons va explicar el seu representant, Albert Grassot, l'arròs s'ha de sembrar en camps inundats a finals d'abril i actualment no hi ha aigua per fer-ho.A més de perdre la collita, la sequera els podria sortir encara més cara als arrossaires perquè aquest any han de renovar uns ajuts europeus que es concedeixen cada 5 anys i que els suposa una injecció econòmica del 50% del cost de les explotacions. Segons va explicar Grassot, un dels requisits per renovar el conveni és que l'arròs es sembri i, si no hi ha aigua, no ho podran fer.