dissabte, 23 de febrer del 2008

Els regants del baix Ter perdran 50 milions si no els donen aigua

L'ACA només garanteix el 10% de l'aigua reutilitzada que els cal fins al setembre

Denuncien una situació dramàtica

Elisabet Escriche

http://paper.avui.cat/article/imprimir.php?imp=true&id_sec=457&id_art=117026


La segona reunió que van mantenir ahir les set comunitats de regants del baix Ter i el sindicat Unió de Pagesos amb els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a Girona per reclamar el cabal que necessiten per a la campanya de reg d'aquest any no va servir de res. L'ACA els va garantir només un 10% dels 45 hectòmetres cúbics d'aigua reutilitzada que els agricultors calculen que els cal entre abril i setembre. El sector ha quantificat en 50 milions d'euros les pèrdues que els pot generar la sequera i ha anunciat mobilitzacions per al 2 o 3 de març.
Des que va entrar la fase 2 d'excepcionalitat del decret de sequera de la Generalitat, les set comunitats de regants tenen prohibit alimentar amb aigua les 5.000 explotacions agràries que tenen repartides en 15.000 hectàrees de conreus. Els agricultors asseguren que la situació és "dramàtica" i culpen la Generalitat de fer "una mala gestió de l'aigua".

Mala gestió

La solució diuen que passa perquè l'ACA avanci les mesures de restricció previstes, com reduir la pressió de l'aigua a les llars durant les nits o portar aigua al Ter d'altres conques. "Si cal portar aigua en vaixell que es faci ja i no s'esperin que no hi hagi aigua", va denunciar el president dels regants, Narcís Illa.

Els arrossaires de Pals són els que travessen la pitjor situació. L' arròs s'ha de sembrar en camps inundats a l'abril i de moment no tenen ni gota d'aigua. A més, enguany han de renovar els ajuts europeus que es concedeixen cada cinc anys i que els representa una injecció econòmica del 50% del cost de les explotació. El principal requisit per renovar-los, però, és que l'arròs se sembri. "Com a mínim que ens deixin l'aigua per poder-lo sembrar", va demanar el seu representat, Albert Grassot.

Els regants van recordar que es transvasen cap a Barcelona vuit dels tretze metres cúbics per segon que porta el riu Ter. "El 70% de l'aigua del Ter va destinada només a alimentar 5 milions de catalans que viuen a Barcelona", diu Illa.

Per aturar aquesta situació, la plataforma del Ter va elaborar una moció en què es reclama el retorn al Ter de les aigües que es transvasen cap a altres conques catalanes, petició que ja han aprovat 17 institucions.