dijous, 20 de març del 2008

Lleida s'oposa a portar aigua del Segre al Llobregat

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2786680

Volen que abans es garanteixi l'abastament a la zona

EL PUNT AGÈNCIES. Barcelona

L'anunci que dimarts va fer el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de què s'està estudiant la portada d'aigües a la conca del Llobregat des del riu Segre com a mesura temporal per pal·liar els efectes de la sequera va trobar ahir l'oposició de les administracions de Lleida, que volen que abans de fer la captació es garanteixi l'abastament a Ponent.

El delegat de govern de la Generalitat a Lleida, Miquel Pueyo, va afirmar ahir que la possibilitat de captar aigua del Segre per portar-la a l'àrea metropolitana de Barcelona només es pot portar a terme «en cas d'extrema necessitat» i un cop s'hagi garantit aquest recurs a tots els municipis i nuclis de les comarques lleidatanes. Per Pueyo, la captació d'aigua del Segre només es podria fer en cas que es tractés d'una situació d'extrema necessitat, que el riu portés aigua i quan el subministrament a Lleida estigués garantit.

A l'oposició del delegat del govern també s'hi ha afegit el president de la Diputació de Lleida amb arguments similars als del delegat del govern. Jaume Gilabert considera que la portada d'aigua del Segre només es pot fer en cas que a les comarques lleidatanes hi hagi excedents d'aigua. «I en aquests moments no en tenim», va afegir Gilabert. El president de la diputació ha declarat que «és absurd parlar d'excedents, perquè habitants de les comarques de Lleida tenen garantida l'aigua per beure durant aquest estiu, però no passa el mateix amb l'aigua que es destina a altres usos», diu. La diputació diu que està disposada a dialogar sempre que es garanteixi l'aigua a Lleida.

Més contundent va ser l'oposició dels pagesos a portar aigua del Segre. Unió de Pagesos (UP) va qualificar d'inacceptable el possible transvasament d'aigua del Segre –el govern no accepta parlar de transvasament ja que considera que es tractaria d'una portada d'aigua excepcional i amb un termini de caducitat– i va reclamar una «política global i responsable» a partir d'un pacte nacional de l'aigua. UP va criticar que el govern estudiï una actuació d'aquest tipus «sense cap mena de diàleg amb els actors socials i econòmics del territori» i en un moment en què els pagesos i els ramaders ja «pateixen les conseqüències de la sequera», diu el comunicat tramès per la UP. L'organització Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) va avançar que presentarà una queixa davant el Síndic de Greuges.