dimarts, 18 de març del 2008

L´aigua per als regants gironins és «insuficient»

Font: Diari de Girona
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008031800_3_254363__COMARQUES-Laigua-regants-gironins-insuficient

El director general de l'Agència Catalana de l'Aigua, Manel Hernàndez, ha reconegut obertament que les mesures que s'han aplicat perquè els regants de la conca del Ter tinguin aigua per a aquesta campanya són «insuficients» i que «difícilment podran millorar-se» i ha demanat que continuï la solidaritat.

ACN «Ho tenim difícil i més si els territoris reclamen per separat i hi ha insolidaritat», ha dit Hernàndez en una crida contra la confrontació en el tema de l'aigua. Segons ha afirmat, el Govern haurà de mantenir-se «ferm» i aplicar mesures perquè millori la situació d'extrema sequera. El màxim representant de l'ACA ha parlat de millorar l'eficiència de les xarxes hidràuliques per estalviar aigua i també ha apuntat com a noves fonts d'adquisició d'aigua la dessalinització d'aigua marina i compartir l'aigua de les conques internes i també de l'Ebre. No obstant això, Hernàndez s'ha excusat que aquest darrer punt «no està a les seves mans» i que caldrà «trencar el cercle» perquè es pugui «jugar amb tota l'aigua que hi ha a Catalunya».

El director de l'ACA ha pronunciat una conferència organitzada per la Cambra de Comerç de Girona, davant d'un auditori farcit de representant de comunitats de regants i de membres del Govern a Girona. Hernàndez ha començat reclamant unitat en el tema de l'aigua i ha dit que la sequera ha posat de manifest les febleses de «l'administració, de les xarxes d'abastament i de les persones». «Som un sol país i hem de poder parlar d'aigua sense por, sense activar la confrontació», ha etzibat Hernàndez als regants gironins.

Abans d'entrar a la sala, el director de l'ACA també ha llençat un missatge similars als regants de Tarragona i els ha dit que han de ser solidaris amb els cinc milions d'habitants de Barcelona. «Si cadascú parla de l'aigua des del seu tros de país no ens en sortirem», ha dit Hernàndez que ha reconegut que les mesures per millorar la quantitat d'aigua disponible s'estan activant en el «pitjor moment», quan els rius «pateixen més estrés». Durant la conferència, Hernàndez ha parlat de solucions i ha dit que aquesta no recau en una única iniciativa i que calen «solucions mixtes». «Algú defensa una solució única, com la dessalinització o el transvasament del Roine, però no n'hi ha», ha dit el màxim representant de l'ACA.

Per una banda, Hernàndez creu que la solució passa primer per fer més eficients les xarxes, fomentar les polítiques d'estalvi, recuperar els aqüífers i reutilitzar les aigües residuals. En l'últim capítol, Hernàndez ha situat els nous recursos per crear aigua. Per una banda, ha parlat de dessalinització i, per l'altra, de transvasaments. Segons Hernàndez, l'Ebre i el Segre ja han donat la seva negativa a acceptar un transvasament i el Roine és una opció que «no és ràpida i que depèn de dos governs». Per això, el director de l'ACA ha afirmat que les mesures complementàries que han impulsat aporten un nivell d'aigua equivalent al que vindria del Roine i que, segons els càlculs de l'ACA, arribaria en un mínim de deu anys.

En la planificació de l'ACA, Hernàndez ha dit que en 2012 hauran aconseguit aportar 300 hm³ provinents de nous recursos i que garantiran que els rius tornin al seu cabal ecològic fins al 2025.

La situació del Ter

Un cop acabada la intervenció de Manel Hernàndez, alguns membres de comunitats de regants han recriminat al director de l'ACA que el Ter estigui sotmès a un «gran estrés hídric» i tingui «l'exclusiva d'abastament a Barcelona», que no es garanteixi ni aigua per regar aquest estiu i també s'han mostrat recelosos sobre el retorn de l'aigua al Ter. Hernàndez ha dit que la conferència d'aquest dimarts no servirà «per arreglar tots els problemes». Ara bé, ha dit que cal modernitzar els sistemes de rec per fer-los més eficients i així millorar la situació dels regants.

Pel què fa a trobar noves conques que aportin aigua a Barcelona, Hernàndez ha dit que la resposta l'ha de tenir el Govern i no només la pròpia ACA (la gestió de l'Ebre és compartida amb l'estat espanyol). En referència al retorn de l'aigua del Ter, Hernàndez no ha garantit que aquesta sigui total. «No seré jo qui digui que el retorn no ha de ser total, però no es pot negar allò que cada conca pot donar», ha dit als regants que ha aplaudit cada pregunta que ha plantejat algun dels seus companys però que, en canvi, no han aplaudit el final de la conferència.