dijous, 27 de març del 2008

Lleida titlla de "robatori" treure aigua a la Cerdanya

http://paper.avui.cat/article/societat/121076/lleida/titlla/robatori/treure/aigua/la/cerdanya.html

Joan Tort
Ramon Espadaler ensenya una entrevista publicada a l'AVUI davant del portaveu de CiU, Oriol Pujol

MARTA PÉREZ

Agricultors, regants i partits polítics rebutgen el transvasament d'aigua del Segre a Barcelona que preveu el govern, i les administracions lleidatanes critiquen el secretisme del conseller Francesc Baltasar. Tothom veu amb recel la proposta, tot i mostrar-se oberts a parlar-ne.

El Canal d'Urgell va reiterar ahir que no es pot derivar aigua mentre no estiguin garantits els regs, perquè en depèn la collita i la renda de milers de famílies. El tresorer de la comunitat i president del Pla d'Urgell, Joan Reñé, va explicar que els regants ho veuen com un "robatori". El president de la comunitat del Segarra-Garrigues, Josep París, també va afirmar que la pèrdua de cabal "ens farà molt mal".

Per part d'Unió de Pagesos, Josep Cabré va dir que "és irracional plantejar un transvasament quan els regs estan en perill" i va advocar per un pacte de l'aigua a Catalunya, i per evitar que la derivació es faci servir després per a usos industrials o per al turisme en detriment de l'agricultura. Des de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Josep Lluís Bernaus afegia que la solidaritat que demana el govern també s'ha d'aplicar als nuclis de Ponent que pateixen problemes d'abastament i dubta que el projecte sigui provisional.

El president de la Diputació, Jaume Gilabert, ha convocat una cimera amb alcaldes i presidents comarcals per prendre una decisió unitària. Gilabert (ERC) va reclamar diàleg, ja que "si les coses es fan d'esquenes, la gent pren postures de rebuig".

El diputat de CiU, Ramon Espadaler, per la seva banda, va qualificar "d'atemptat ecològic" la captació del Segre i va reclamar transparència al govern. També va criticar que aquesta la solució "és més cara que portar aigua embotellada". El portaveu nacionalista, Oriol Pujol, va acusar Baltasar de "mentir" i d'actuar amb "covardia". Carina Mejías, portaveu del PP, va destacar que el govern havia enganyat als ciutadans. Els populars han presentat una moció a la Diputació reclamant que s'aturi la derivació d'aigua del Segre.