dilluns, 31 de març del 2008

Trobar aigua, si Déu ho vol

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008033000_3_256393__Comarques-Trobar-aigua

Un cop garantida la connexió al Pasteral, ara el municipi fa prospeccions a prop d'una vella mina de plom que s'explotava per compte de l'Església per tenir més vies d'abastament

E.Padilla, Anglès.
La sequera preocupa tots els pobles, fins i tot aquells que sempre han tingut aigua per donar i per vendre. Anglès n'és un: situat a prop del Ter Brugent i de les Guilleries, durant el segle XIX hi va florir la indústria tèxtil i la mineria, unes activitats que requerien molta aigua per treballar. Precisament, ara Anglès torna a mirar cap a les antigues mines de plom, no pas per extreure'n mineral ??-fa dècades que estan tancades i bar?rades- sinó per examinar les deus d'aigua que afloren a prop de les antigues explotacions. La vella mina de plom del Sant Pare -s'anomenava així perquè era propietat de l'Església, recorda el regidor d'Urbanisme Josep Santané (PSC)- té molta aigua al voltant. Ara s'està examinant aquesta aigua per comprovar que no estigui contaminada pels minerals. Si és potable, Anglès aixecarà un gràcies de tot cor cap al cel. Per un Ajuntament que governa en temps de sequera, trobar una nova via d'abastament d'aigua és com tenir una butlla papal que garanteixi la salvació eterna. O, almenys, fins que torni a ploure.
I això que Anglès no es pot queixar. Els propietaris que resulten afectats per les futures obres de la connexió al canal del Pasteral, que porta l'aigua des de l'embassament fins a Barcelona, estan començant a rebre les notificacions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) on es comunica que aviat començaran les obres. L'Ajuntament compta amb aquesta via d'abastament pel 2009. El grup opositor PAU no ho veu clar, perquè a les comunicacions s'esmenta que es farà una derivació, no pas una connexió; però l'equip de govern garanteix que Anglès tindrá aigua del pantà de cara a l'any que ve.
L'aigua del Pasteral, però, serà cara i no de massa bona qualitat, considera Santané. Per això, Anglès preveu la connexió al pantà com una via d'assegurar-se l'aigua, però no cessa en la recerca de noves vies d'abastament. L'ACA construirà ara dos nous pous a Anglès, i el municipi treballa en l'estudi d'altres punts d'on treure aigua. Si les deus de les mines del Sant Pare són potables, la connexió al Pasteral només s'utilitzarà en casos puntuals.