dissabte, 29 de març del 2008

Engrunes - article d'opinió de Joan Oliver

http://paper.avui.cat/article/opinio/121229/engrunes.html

Consens

Ahir el conseller de Medi Ambient va proposar una cimera entre el president de la Generalitat i el cap de l'oposició per abordar el problema de la sequera, que, segons ell, és una "emergència nacional". Després d'uns quants estira-i-arronsa, dilluns es reuniran en Baltasar i un parell de dirigents de CiU. Benvinguda sigui la reunió si ha de servir per posar una mica de seny a un problema que clarament ha desbordat l'executiu català i en el qual uns quants consellers han fet un bon paper d'estrassa amb els desmentiments posteriorment desmentits i amb el joc d'inventar-se paraules per no dir les coses pel seu nom. Veurem què en surt de tot plegat. El punt de partida perquè en pugui sortir alguna cosa és que les coses es diguin pel seu nom i que la informació sigui clara... com l'aigua.

Silenci

S'ha destacat molt que el president Montilla es caracteritza pels seus silencis. Ahir en Baltasar va descobrir que hi ha una manera de fer-lo sortir del mutisme: proposar que doni la cara. Aquest era el sentit últim de la proposada reunió Montilla-Mas. I la reacció del president va ser contundent: amb CiU t'hi reuneixes tu, i de seguida. Tu aguantes les bronques i si, per un casual, hi hagués alguna possibilitat d'arribar a un acord, llavors tu t'enretires i ja sortiré jo a fer-me la foto. O sigui que quedi clar davant de tothom que la responsabilitat l'assumeix el conseller Baltasar i que el president de la Generalitat no té res a veure amb aquest afer. Davant els problemes, en Montilla ha decidit passar la pilota a un subordinat que, casualment, és d'un altre partit.

La pilota

En d'altres ocasions, el president de la Generalitat havia passat la patata calenta al govern espanyol però sembla que allà ja en van aprenent i la vicepresidenta De la Vega va córrer a deixar clar que ells no tenen cap mena de relació amb un hipotètic transvasament de l'Ebre (perdó, del Segre, que és el nasciturus de l'Ebre) i que ni l'han autoritzat ni el pensen autoritzar. En resum, la jornada d'ahir va anar si fa no fa així: en Baltasar passa la pilota a en Montilla, la De la Vega es retira del terreny de joc per evitar que li passin la bola i aquesta retorna, enverinada, als peus d'en Baltasar.