dissabte, 22 de març del 2008

L'ACA proposarà fer realitat la canonada Tarragona-Barcelona

Avui 22-3-08
http://wwww.avui.cat/article/tec_ciencia//25400/laca/proposara/fer/realitat/la/canonada/tarragonabarcelona.html

L'Agència de l'Aigua es vol reunir amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre per estudiar de nou la connexió CAT-ATLL. Experts com Narcís Prat donen suport al projecte per solucionar emergències com la sequera

La gravetat de la sequera d’aquest any està destapant projectes que fins fa molt pocs anys semblaven enterrats per sempre més, des del transport d’aigua amb vaixells fins al transvasament del Segre al Llobregat. Una de les alternatives que tornen a estar sobre la taula de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és la connexió de les xarxes del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) –gestora del minitransvament de l’Ebre– i Aigües Ter Llobregat (ATLL), empresa pública que dóna subministrament en alta a l’àrea de Barcelona.

La connexió CAT-ATLL, prevista en el PHN del PP, va ser descartada pel departament de Medi Ambient el maig del 2004 per la pressió de grups ecologistes i la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

Proposta de diàleg

Quatre anys després d’aquella renúncia, l’ACA té previst convocar la Plataforma en Defensa de l’Ebre i altres organitzacions socials, junt amb destacats científics, per iniciar un diàleg sobre la necessitat de recuperar el projecte de connexió CAT-ATLL com a alternativa d’emergència davant situacions com l’actual sequera.

Narcís Prat, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona i assessor del conseller de Medi Ambient, ha explicat a l’AVUI que la interconnexió CAT-ATLL “seria una alternativa que es podria posar en marxa en cas de necessitat, amb un pla de sequera ben fet”. “No seria un transvasament constant sinó una acció puntual, i la clau la tindrien sempre els que cedeixen l’aigua, les comarques de Tarragona i de l’Ebre”, indica el catedràtic d’Ecologia.“En el passat, des del punt de vista científic o tècnic ens havíem oposat de forma rotunda a aquesta interconnexió i ara no ho veiem com una opció que s’hagi d’abandonar completament; s’han d’estudiar totes les propostes i la interconnexió CAT-ATLL seria una de les més fàcils de fer des del punt de vista econòmic, encara que des del punt de vista polític sigui bastant tabú”, indica Narcís Prat.

Des de l’autoritat que li dóna el fet de ser un dels més destacats defensors de la denominada nova política de l’aigua, Narcís Prat considera que ara no es pot descartar la connexió CAT-ATLL perquè l’àrea de Barcelona treballa des de fa tres anys en l’estalvi d’aigua i la recuperació dels seus recursos hídrics.