dijous, 27 de març del 2008

La pitjor sequera mediterrània des del 1912

L'Estat admet els problemes d'aigua a Girona mentre descarta fer més transvasaments

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008032700_3_255763__Comarques-pitjor-sequera-mediterrnia-1912

Europa Press/DdeG, Madrid.

El director general de l'Aigua del Ministeri de Medi Ambient, Jaime Palop, va assegurar ahir que l'Estat espanyol està vivint "una sequera eminentment mediterrània i la pitjor des de 1912". Palop va reconèixer que a la conca catalana "hi ha problemes a Girona i Barcelona", mentre que a l'Ebre, "la situació és problemàtica conforme avança cap a l'orient".

Davant d'això, Palop va destacar que, després de les nevades caigudes durant la setmana passada, hi ha situació d'alerta per excés d'aigua a alguns rius, com per exemple els de la cornisa cantàbrica, però va descartar la possibilitat de realitzar transvasaments des d'aquests rius cap a altres conques "per unes pluges puntuals, perquè seria una actuació totalment prohibitiva des de la racionalitat econòmica".
Segons va indicar Palop, "és impossible captar l'aigua que l'Ebre ha adquirit en uns dies i proporcionar amb ella proveïment de tot un any". A més, va advertir que "el fet que els rius del nord portin aigua no significa que sigui viable transvasar aquesta aigua a la resta del país".

Respecte a la proposta de fer un transvasament de l'Ebre a Barcelona, Palop va insistir en la idea que "per poder avaluar la situació cal deixar passar unes setmanes i així saber quines mesures es posen en marxa". A més, encara que va reconèixer que la ciutat comtal pateix "una sequera important", va assenyalar que és similar a la de la capçalera del Xúquer i el Segura. El responsable estatal de l'Aigua va apuntar que "encara que la comunitat catalana ha transmès la necessitat que es faci un pas més aquest transvasament no se l'han plantejat de manera formal".
Pel que fa a la situació de les conques, Palop va explicar que, respecte al proveïment d'aigua per a agricultura i ramaderia, la conca del Tajo està garantida, mentre que a Girona i Barcelona hi ha problemes. Mentrestant, el Guadalquivir presenta problemes en el regadiu i la conca del Tajo és la principal afectada. A la zona del Túria la situació és normal però en canvi a la del Xúquer, tot i que hi ha garanties de proveïment, al regadiu hi ha restriccions que arriben fins al 80%.
Així mateix, al Segura hi ha problemes per mantenir l'agricultura encara que hi ha garantia de proveïment. A més, Palop va explicar que "no es trasvasarà el que els regants del Segura han comprat fins que no es garanteixin els proveïments.