dijous, 27 de març del 2008

CiU acusa Baltasar de ´malbaratar´ i ´mentir´ sobre la manca d´aigua

ICV-EUiA diu que la federació actua amb "ressentiment"

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008032700_3_255760__Comarques-acusa-Baltasar-malbaratar-mentir-sobre-manca-daigua

Acn/DdeG, Barcelona.

CiU i ICV-EUiA es van acusar mútuament ahir als faristols del Parlament per la problemàtica de l'aigua a Catalunya. Des d'Iniciativa es va criticar la federació nacionalista per basar-se en el "ressentiment" i no donar solucions, mentre que CiU va denunciar que "el Govern actua amb covardia per evitar un enfrontament, que acabarà sent major, entre territoris per l'aigua" i va acusar el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, de "mentir". Unes declaracions que arriben un dia després que Baltasar digués que el Govern vol "transferir" aigua del Segre al Llobregat i negués que això és una transvasament.

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, acompanyat pel diputat de la federació nacionalista Ramon Espadaler, va afirmar que "el Govern opera amb opacitat i nocturnitat i ha fet veure que això no passava i ha desmentit CiU quan li assenyalava que aquesta obra s'estava programant". Així mateix, ha destacat que "hi ha un gran desconeixement, ja que hi ha sospites que l'executiu es va quedar pensant que el Segre era una conca hidrogràfica interior de Catalunya".

En aquest context, va destacar el conseller Baltasar i el Govern "han mentit" amb el tema de l'aigua, quan van dir que no traurien ni una gota de l'Ebre i trauran finalment 1.500 litres cada segon. "Engany i mentida perquè van dir que no farien transvasaments", va denunciar. Per això, va demanar "transparència" i va dir que la seva formació està disposada a parlar sobre aquest tema "sense dogmatismes i apriorismes". "No es volen solucions temporals", va declarar.

Per la seva banda, el diputat de CiU Ramon Espadaler va criticar l'opció anunciada pel conseller de Medi Ambient. "Mai com ara s'havien malbaratat tants recursos econòmics per no aconseguir solucions", va destacar, al temps que va afegir que "l'opció que va fer pública el conseller és la menys sostenible econòmicament i socialment". "El Govern s'equivoca i fa un atemptat ecològic, ja que transvasar des de la capçalera és laminar els cabals ecològics del riu i impedir que aquesta aigua pugui circular", va criticar Espadaler.

Per la seva part, el portaveu parlamentari d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, va anunciar que la seva formació presentarà una interpel·lació al conseller Baltasar perquè es pugui explicar al Parlament. Bosch va criticar CiU i va manifestar que "es basa en el ressentiment" i va recordar que la federació nacionalista va impulsar amb el PP el transvasament de l'Ebre "per afavorir l'especulació urbanística al País Valencià i a Murcia".

"Manca de previsió de CiU"

"CiU és incapaç de proposar qualsevol mesura que pugui garantir aigua" i va mostrar la disposició del partit a que el debat es porti al Parlament "perquè la ciutadania sàpiga quina és la manca de propostes de CiU". Així mateix, va anar més enllà quan va dir que l'actual situació prové de "problemes derivats de la manca de previsió de CiU centrada en aquesta política de transvasaments".