divendres, 21 de març del 2008

Els tractors dels pagesos tornen a envair les carreteres gironines per la guerra de l'aigua

Avui 21-3-08

http://www.avui.cat/article/tec_ciencia/25367/tractors/pagesos/tornen/envair/carreteres/gironines/la/guerra/laigua.html

Els regants del Ter protesten perquè consideren "injusta" la gestió de l'aigua i troben excessiu que el 70% del cabal s'enviï cap a Barcelona

La segona tractorada per reivindicar el retorn de l'aigua del Ter s'ha posat en marxa a Pals i a Torroella de Montgrí, en direcció a Girona. La concentració estava prevista a les deu i pels volts de quarts d'onze la comitiva de tractors s'ha posat en marxa cap a Girona seguint dues rutes diferents. D'una banda, part dels manifestants han anat en direcció a Verges per la C-31 i l'altra parts han fet cap a Serra de Daró, i s'han trobat amb els tractors que venien de Pals a la rotonda que hi ha just passat el pont sobre el Ter.

Responsables de la tractorada no han donat xifres de participació perquè la previsió era que a cada poble s'hi afegeixin més tractors i confluir tots al pont de Fontajau, a Girona. El 2 de març passat ja hi va haver una altra tractorada, un centenar de tractors i més de 800 persones es van mobilitzar llavors en els dos ponts més emblemàtics que creuen el riu Ter al Baix Empordà, el de la C-31 a Torroella de Montgrí i el de la C-252 a l'alçada de Verges, per reclamar el retorn de l'aigua del Ter, expressar el seu descontentament per la "manca de previsió" de l'administració en la sequera que pateix Catalunya i criticar la pretensió del Govern de penalitzar la pagesia en el repartiment de l'aigua.

Igualment, s'adjuntaven còpies d'un manifest en què s'ha denunciat la "injusta" gestió de l'aigua de l'Agència Catalana de l'Aigua, la manca de compromís dels polítics gironins amb la conca del Ter i on s'ha insistit en el fet que si "tota" l'aigua del Ter se l'emporta Barcelona "el riu acabarà morint". "Pot significar la seva mort biològica. Molta política de l'aigua i de no als transvasaments i resulta que a Catalunya de fa molts anys hi ha un transvasament brutal del Ter, de més del 70% del seu cabal, i la societat catalana sembla que no se'n vol adonar", ha reflexionat en veu alta el portaveu de les comunitats de regants del Baix Ter, que no obstant no vol entrar en disputes entre territoris "perquè això és un problema del Govern, que ha de trobar les solucions i les fonts de subministrament d'aigua necessàries".

Aquest diumenge la crítica contra els polítics gironins també és present a la manifestació, com a mínim en la forma d'una pancarta penjada a la part posterior d'un dels tractors. A part de pancartes reivindicatives, els tractors porten senyeres i ensenyes d'Unió de Pagesos.