divendres, 7 de març del 2008

Els regants veuen insuficient la proposta d´abastir-se d´aigua de les depuradores

Consideren imprescindible desembassar uns 25 hectòmetres cúbics fins a finals d'any

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008030700_3_252004__Comarques-regants-veuen-insuficient-proposta-dabastirse-daigua-depuradores

DdeG, Girona.

Després d'anunciar fa quinze dies que perdrien 50 milions d'euros perquè l'ACA només els garantia un 10 per cent de l'aigua necessària per a la campa?nya que està a punt de començar, les set comunitats de regants del Baix Ter van reunir-se de nou ahir amb l'empresa pública, que els va proposar obtenir part de l'aigua de les depuradores de Girona, l'Escala i Palamós. Una mesura que, segons el portaveu dels regants, Narcís Illa, és del tot insuficient, perquè no significaria ni molt menys el 10 per cent del total d'aigua necessari. "A partir d'aquí, queden dues solucions", va dir Illa: "Que plogui, o que es desembassi aigua dels pantans". I és que si en alguna cosa estan d'acord ACA i regants, és que aquests últims no poden abastir-se dels aqüífers subterranis, ja molt degradats.

Per tot plegat, els regants consideren imprescindible que es desembassin des del Pasteral cap al tram baix del riu Ter aproximadament uns 25 hectòmetres cúbics fins a final d'any. "Juntament a l'aigua de les depuradores, ens permetrien arribar al mínim de 35 hectòmetres cúbics que necessitem fins que s'acabi la temporada de rec", que va d'abril a setembre.

Illa va subratllar que desembassar més aigua de la que preveu l'ACA cap al Baix Ter és important no només per als regants, sinó també per als aqüífers: "Els pobles comencen a tenir problemes de quantitat i qualitat de l'aigua". Mentrestant, ha plogut poc i i la temporada de reg comença en menys d'un mes.