dissabte, 29 de març del 2008

El govern central qüestiona Medi Ambient i no permetrà el transvasament del Segre

http://paper.avui.cat/article/societat/121282/govern/central/questiona/medi/ambient/no/permetra/transvasament/segre.html

De la Vega posa la proposta de l'executiu català al mateix nivell que el PHN i enceta una nova crisi entre governs

Diu que el pla és "insostenible"

Pere Gendrau

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va alertar ahir que el seu executiu no autoritzarà les obres que ha proposat la conselleria de Medi Ambient per transportar -en cas que no se'n vulgui dir transvasament- aigua del Segre a la conca del Llobregat.

En un primer moment hi va haver dubtes sobre les paraules de Fernández de la Vega, perquè, tot i que la pregunta dels periodistes feia referència al riu Segre, la vicepresidenta va assegurar que la posició del seu govern no havia canviat i que, per tant, continuaven oposant-se al transvasament de l'Ebre.

Hi havia la possibilitat que De la Vega s'hagués confós i no hagués entès la pregunta. Però no. Tal com van aclarir després altres fonts del govern espanyol, la vicepresidenta primera sabia perfectament per on anaven els trets i, amb la seva resposta, el que feia era deixar caure una galleda d'aigua freda sobre els plans del govern de la Generalitat per combatre la sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona.

"Segre és Ebre"

Per fer-ho gràfic, i perquè no hi hagués confusions, des de l'executiu central asseguren -la mateixa De la Vega ho va afirmar amb els mateixos termes després de la roda de premsa posterior al consell de ministres- que "Segre és Ebre". Una manera curta i rasa de dir que transvasar aigua d'un afluent de l'Ebre provocaria una sèrie d'efectes secundaris, com també ho feien les obres previstes al Pla Hidrològic Nacional (PHN) del govern d'Aznar.

En aquesta línia, María Teresa Fernández de la Vega va alertar que el seu executiu no s'oposa de forma sistemàtica al trasllat de cabals d'aigua d'una conca a una altra -ahir mateix van aprovar un transvasament del Tajo al Segura-, sinó a obres "insostenibles econòmicament i socialment i a nivell mediambiental", com seria el que proposa el departament de Medi Ambient i Habitatge.

Per sentenciar-ho, Fernández de la Vega va subratllar que "no hi ha hagut i no hi haurà" transvasament de l'Ebre i que el govern espanyol col·laborarà amb la Generalitat per buscar maneres de pal·liar l'escassetat d'aigua a Catalunya. La negativa, però, augura un nou enfrontament entre executius, més enllà de la topada que es preveu pel finançament.