divendres, 28 de març del 2008

L'Ebre i els municipis del Segre s'indignen per la falta de diàleg amb el territori

http://paper.avui.cat/article/societat/121181/lebre/municipis/segre/sindignen/la/falta/dialeg/amb/territori.html

La Plataforma de l'Ebre es considera traïda per ICV i recorda les marxes contra el PHN

L'alcalde de Lleida retreu al conseller la poca transparència

O.Margalef / J.Tort

La sequera i els plans de transvasament del govern per fer-hi front han encès el territori i ahir, des de diversos punts, representants polítics i moviments socials es van manifestar en contra de la portada d'aigua de la conca de l'Ebre a Barcelona.

La indignació era notòria en la Plataforma en Defensa de l'Ebre. La històrica entitat se sent traïda especialment per ICV, una formació que va donar tot el seu suport als antitransvasament quan era a l'oposició i que des del govern es planteja recuperar el projecte d'interconnexió de xarxes per portar aigua de l'Ebre a Barcelona.

El portaveu de l'entitat, Manolo Tomàs, va titllar ahir de "poc ètica", "deshonesta" i "prepotent" la política de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), a qui va acusar d'enfrontar els territoris amb la sequera com excusa, i amb l'única intenció de servir "grans interessos financers".

Malgrat la pèrdua de suport polític al territori, la Plataforma prepara mobilitzacions "per aturar la segona onada transvasista". Respecte a la trobada informativa que l'ACA prepara amb diferents entitats ebrenques, Tomàs va avisar que amb la Plataforma "no cal que hi perdin el temps".

Al debat també s'hi van sumar ahir els municipis riberencs del Segre i, al capdavant seu, el més important de tots, Lleida. El primer representant de la Paeria, el socialista Àngel Ros, va afirmar que el projecte de transvasament d'aigua del Segre a Barcelona "s'ha presentat amb poca transparència". L'alcalde manté que no hi ha hagut diàleg i que tot s'ha fet d'esquena al territori.

Ros va afegir que en assumptes tan importants com l'aigua s'ha de tenir en compte el territori i buscar alternatives de consens abans de prendre decisions. L'alcalde de Lleida va manifestar també la possibilitat que Ponent reclami al govern compensacions per aquesta extracció d'aigua del Segre, en forma d'inversions als regadius o als agricultors, com una forma de mantenir la competitivitat i l'equilibri territorial. No obstant, Àngel Ros va manifestar també que no s'oposa d'entrada al transvasament que preveu Medi Ambient si abans se'n parla i es tracta d'una solució solidària en una situació d'emergència.

El projecte de transvasament del Segre ha aixecat molta polseguera també dins del mateix partit de Francesc Baltasar. Des del seu blog a internet, l'eurodiputat d'ICV Raül Romeva va coincidir amb l'alcalde de Lleida en la necessitat de buscar el diàleg. "És la falta d'informació la que comporta, en moltes ocasions, especulacions i desconfiances", sosté.

El secretari d'Acció Política d'ICV a les Terres de Lleida, Josep Antoni Moreno, va assegurar ahir sentir-se "enganyat" i va advertir que a partir d'ara se suma a la "lluita per evitar el transvasament o fer que sigui reversible".