divendres, 21 de març del 2008

Joan Boada demana als gironins un esforç per estalviar tal com fan a Barcelona

Diari de Girona 20-3-08

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008032000_3_254654__COMARQUES-demana-gironins-estalvin-aigua-vens-Barcelona


El dirigent d'ICV afirma que a Girona es consumeixen uns 85 litres més per dia i persona

Efe/Acn/DdeG, Girona

El dirigent d'ICV i gironí, Joan Boada, va demanar ahir a les comarques de Girona que facin un esforç per estalviar aigua tal com, segons va apuntar, ja fan a Barcelona. Boada també va assenyalar que es retornarà cabal del Ter quan les noves dessalinitzadores i l'ampliació de la de Tordera estiguin en funcionament.Iniciativa per Catalunya- Verds va avalar ahir captar aigua del Segre per proveir l'àrea metropolitana de Barcelona només davant una situació "d'emergència", mentre que ERC va assegurar que aquesta opció no li agradaria.

El secretari general del Departament d'Interior i dirigent d'ICV, Joan Boada, va insistir que el Govern català "no farà cap transvasament del Segre". Segons Boada, que va demanar a les comarques de Girona "un esforç com el de Barcelona en l'estalvi d'aigua", va assegurar que la captació d'aigua del Segre està lligada a una situació "d'emergència" i seria "totalment reversible".

L'ecosocialista va comentar que caldria criticar el Govern català "si no fes res" davant la situació de sequera actual, però no per fer un "estudi per captar aigua del Segre". També va dir que, encara que els pagesos de Girona compten amb sistemes de reg eficients, en aquesta província caldria fer un esforç per estalviar aigua, ja que cada persona consumeix més de 200 litres al dia pels 110 o 115 litres de Barcelona -tal com va manifestar en declaracions a l'emissora Rac 1.

Així mateix, va assegurar als ciutadans de les comarques de Girona que quan estiguin en marxa les noves dessalinitzadores del Prat i Cunit i l'ampliació de la de Tordera "hi haurà un retorn del cabal del Ter".

Per la seva banda, la nova portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, va assegurar ahir al matí a COM Ràdio que "captar puntualment aigua del Segre per satisfer una situació de sequera no ens agradaria". Tot i així, Simó va remarcar que el Govern català ja ha dit "que no considera" l'opció del Segre "una mesura de primer ordre" i que, per tant, ERC confia que "no es produeixi".

Front comú de la Cerdanya

Els polítics de la Cerdanya han començat a prendre posicions en contra d'un eventual transvasament del Segre. Per a la setmana que ve hi ha previst convocar un Consell d'Alcaldes i fer un comunicat oficial respecte a la qüestió. De moment, els representants dels principals municipis i del Consell Comarcal es mostren en contra d'aquesta idea i consideren que l'actuació del Govern s'ha fet sense informar el territori i d'amagat. El president del Consell Comarcal, Joan Pous (CiU), va considerar que el Segre no té prou cabal per fer un transvasament, ja que està "un 30% per sota de la mitjana" i va criticar la manera de fer del Govern en aquest assumpte.

El president va dir que és contradictori que la Generalitat estigui en contra de transvasaments com el de l'Ebre o el del Roine, i que ara vulgui solucionar "la manca de previsió en abastament d'aigua amb transvasaments de conques pobres com la del Segre". Des del punt de vista mediambiental, Pous va considerar que fer un transvasament des de les capçaleres "és una bestiesa, perquè afecta tot el curs del riu, no solament a nivell mediambiental, sinó que també pel que fa a l'agricultura i la resta de municipis que s'abasten del Segre". I finalment, en referència a les estaques trobades a Prats i Sansor, Pous va titllar d'"il·legal" el fet d'entrar en un terreny privat sense el consentiment dels propietaris i sense informar l'Ajuntament.

El vicepresident del Consell i alcalde d'Isòvol, Esteve Maurell (PSC), va explicar que oficialment no els ha arribat cap informació. Maurell va opinar que un transvasament seria "fotut per la Cerdanya" perquè el Segre "baixa molt baix de cabal" i, a més, el projecte "tindria un cost molt elevat". L'alcalde de Bellver de Cerdanya, Francesc Xavier Porta (ERC), va carregar contra la idea d'un transvasament, va considerar que el Govern els ha "enganyat" i que "no hi ha hagut cap mena d'informació".

El batlle de Puigcerdà, Joan Planella (ERC), es va manifestar en la mateixa línia, va considerar que aquesta mesura seria "robar als pobres la poca misèria que tenen" i va dir que veu una "incoherència" del Govern que aposti pel transvasament quan s'han negat a fer el del Roine. Planella va advertir que el Segre baixa amb "poc cabal" i que s'haurien d'estudiar de manera seriosament transvasaments de conques més riques, com la del Roine, o complir els projectes de les dessaladores.