divendres, 28 de març del 2008

Baltasar admet haver preparat dos transvasaments més

Medi Ambient va estudiar captacions a Oliana i el canal d'Urgell

Les obres al Segre haurien de començar el 15 d'abril per poder estar enllestides a temps

L'obra costarà més del doble del que afirma el conseller

Joaquim Elcacho

A comptagotes i a desgrat, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va deixant anar les informacions sobre les actuacions previstes per fer front a la sequera i evitar les restriccions a l'àrea de Barcelona. Ahir Francesc Baltasar va reconèixer que el seu departament, a més de la proposta de portar aigua del Segre al Llobregat a través del túnel del Cadí, ha estudiat durant els últims mesos dos transvasaments provisionals més.

Tot i rebutjar la paraula transvasament, les alternatives reconegudes ahir pel conseller consistirien, d'una banda, a captar aigua des de l'embassament d'Oliana i fer-la arribar per canonades provisionals fins al riu Cardener (i el Llobregat). L'altra opció consistiria a captar aigua del canal d'Urgell per portar-la, també per canonades provisionals a Tàrrega i la Panadella fins a la conca del riu Anoia (i, també, el Llobregat).

El conseller no va incloure en aquesta llista de possibles alternatives la connexió CAT-ATLL, que consistiria a la pràctica a enllaçar les canonades existents actualment a Cunit (del CAT, Consorci d'Aigües de Tarragona) amb les que estan construcció al municipi veí de Cubelles (d'ATLL, Aigües Ter-Llobregat).

El conseller Francesc Baltasar va afirmar que la Generalitat ha optat per l'alternativa del Segre-Cadí perquè és la més fàcil de fer: "només 14 quilòmetres de canonades".

Dades de l'informe oficial

L'informe tècnic elaborat per l'Agència Catalana de l'Aigua sobre "l'auxili del Segre al Llobregat a través del túnel del Cadí" aporta dades d'interès no comentades fins ara pel conseller de Medi Ambient.

D'una banda, aquest informe oficial explica a la seva pàgina 2 que "atès que les obres dins la galeria d'evacuació [del túnel del Cadí] estan avaluades en 3 mesos d'execució (i uns 5 mesos per al conjunt de l'actuació), haurien d'iniciar-se als voltants del 15 d'abril per a començar a realitzar proves i ser operatives a mitjan setembre, una vegada finalitzi la campanya de reg del Canal d'Urgell". És a dir, que per ser a temps, l'obra s'ha d'iniciar d'aquí a dues setmanes, molt abans que el govern central pugui aprovar el reial decret que pot legalitzar aquesta actuació (que de ben segur no serà abans del mes de juliol).

D'altra banda, l'informe facilitat ahir al vespre pel departament de Medi Ambient explica a la seva pàgina 8 que "una estimació aproximada de l'import total de les actuacions previstes, avalua l'inversió en uns 45 milions d'euros"; és a dir, més del doble dels 20 milions indicats dimarts i ahir mateix pel conseller.