dijous, 13 de març del 2008

El Govern diu que no farà més transvasaments però mantindrà el del Ter a Barcelona

Montilla no descarta portar-hi aigua del Segre o del Roine, però sempre com a mesura puntual

Diari de Girona 13-3-08

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008031300_3_253297__Comarques-Govern-transvasaments-mantindr-Barcelona

DdeG/ACN, Barcelona

El president de la Generalitat i el Conseller de Medi ambient van negar ahir -a preguntes de CiU- que el Govern català tingui intenció de transvasar aigua del Segre cap a l'àrea de Barcelona, però no es van referir en cap moment que hi hagi pensat disminuir el cabal d'aigua del Ter que diàriament viatja cap a l'àrea urbana de la capital catalana. Almenys, això sí, tot i no fer referència al problema del Ter van assegurar que s'estan estudiant altres possibilitats per abastir d'aigua Barcelona, tot i que aquestes no tenen en compte de cap manera un transvassament del Roine.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va assegurar que en els plans del Govern no entra "ni un" transvasament -es referia a ni un de nou, perquè el del Ter continua funcionant a bon ritme-, descartant així un possible transvasament del Segre cap a Barcelona, com havia denunciat CiU, si bé va deixar la porta oberta a fer-ho com a mesura puntual o extraordinària en algun moment.

Des del Parlament, Baltasar va dir que el Govern estudia altres mesures per pal·liar la situació de sequera, com el transport d'aigua en vaixell o actuacions en pous. Així responia a la federació nacionalista, que a finals de la campanya electoral va assegurar, per boca del mateix Artur Mas, que la Generalitat estava preparant un transvasament del Segre, que és de la conca hidrogràfica de l'Ebre, cap al sistema Ter-Llobregat, que fa l'abastament d'aigua a la major part de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Ahir, al ple del Parlament, el diputat de CiU Ramon Espadaler va demanar a Baltasar, en una interpel·lació, que digui "si pensa o no pensa fer el transvasament de l'Ebre a través del Segre, el seu principal afluent, per dalt", és a dir, "a través del túnel del Cadí". Baltasar va replicar que en els plans del Govern no entra "ni un" transvasament. El conseller es va mostrar obert a parlar de política d'aigua amb CiU, però els va alertar: "Si el que pretenen vostès és que mentre estem discutint els pous, els vaixells o uns punts determinats d'intervenció, volen que diguem sí al Roine, quan creiem un error històric i estratègic per Catalunya, si aquest és el preu, seguirem parlant pel que fa a Govern i oposició".

Per la seva banda, el president de la Generalitat, José Montilla, va reiterar que el Govern d'Entesa "no farà ni donarà suport a cap transvasament", obviant altra vegada el que ja està fent. Montilla va dir que per solucionar el problema de l'aigua el Govern "portarà aigua allà on no n'hi hagi" i ho farà amb una decisió "conjuntural, estructural i puntual" entre les que pot haver-hi, va dir, "transportar aigua del Segre o fins i tot del Roine, però sempre com a mesura puntual". El cap de l'executiu català va fer aquestes declaracions al Parlament després de les del conseller de Medi Ambient i Habitatge.

El president de CiU, Artur Mas, va preguntar al president, en la sessió de control al Parlament, si el Govern farà un transvasament del Segre. Segons Montilla, el Govern abordarà les infraestructures necessàries i desenvoluparà aquelles que s'haguessin hagut de fer fa molts anys en una crítica implícita al govern de Jordi Pujol. El president va declarar que "la desalinitzadora està en construcció, s'estan millorant les xarxes, es porten a terme els programes d'estalvi i de reutilització, la recuperació d'aqüífers i algunes actuacions de caràcter estructural per solucionar el problema de l'aigua a mig llarg termini", va afirmar.