diumenge, 16 de març del 2008

Un enginyer projecta transvasar aigua del Roine a Barcelona amb un conducte submarí

L'obra, de 150 quilòmetres de llargada, preveu una depuradora i un embassament a Llançà

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008031600_3_253890__Comarques-enginyer-projecta-transvasar-aigua-Roine-Barcelona-conducte-submari

P.T.V., Girona

Un enginyer ha dissenyat un transvasament submarí d'aigua del Roine que abastiria l'àrea de Barcelona amb un milió de metres cúbics diaris, mitjançant la construcció d'una canonada de 150 quilòmetres de llargada. Aquest projecte, elaborat pel català afincat a Ciudad Real Antonio Ibáñez de Alba, inclou la construcció d'una depuradora i un embassament a Llançà.

La proposta s'ha gestat als laboratoris del Grupo Alba Montecristo, situats a la localitat de Daimiel -a Ciudad Real-, en col·laboració amb la unió d'empreses barcelonina Grup-UE. Segons van informar els seus responsables, la multinacional holandesa Densit -amb seu a Amsterdam- s'encarregaria de realitzar els estudis necessaris per construir la insfraestructura i, en cas que les administracions acceptessin la proposta, es van comprometre a tenir a punt l'avantprojecte de l'obra en qüestió de 60 dies.

Aquest transvasament consistiria en la construcció de 150 quilòmetres de canonades submergides a 25 metres de profunditat, que connectarien el delta del Roine amb Barcelona. La llargada de la canalització és un dels avantatges destacats per l'enginyer ja que, a diferència del traçat terrestre, permetria fer l'obra en línia recta i reduir el recorregut fins a la meitat. També van assenyalar que, mentre durin els treballs, s'habilitaria de manera immediata una presa d'aigua a meitat del camí entre el Roine i Llançà per abastir Barcelona de manera urgent.

El complex preveu la col·locació de quatre conduccions de dos metres de diàmetre cadascuna, dotades de filtres per eliminar les impureses de l'aigua. El projecte també inclou tres bombes d'impulsió que generarien els 10 quilos de pressió que -segons els seus responsables- calen per subministrar un milió de metres cúbics d'aigua cada dia; la velocitat a l'interior de cada tub seria d'uns 10 metres cúbics per segon.

Pel que fa a la ubicació de les canonades, els promotors de la iniciativa van assenyalar que proposen enterrar-les al fons submarí per evitar problemes amb les xarxes dels vaixells de pescadors.

El Grupo Alba Montecristo i el Grup-UE van insistir en defensar l'obra submarina davant la terrestre, basant-se en què el terreny per on s'haurien de construir les canonades és muntanyós i caldria més pressió per impulsar l'aigua, cosa que suposaria un augment del consum d'energia. A això, les empreses hi van afegir les complicacions relacionades amb l'expropiació del sòl, les molèsties provocades per les obres i la necessitat d'excavar túnels i fer ponts. Com a conclusió, els defensors del transvasament pel mar van afirmar que la seva opció és molt més ràpida d'executar.
A part d'aquestes qüestions, també van defensar la necessitat de transvasar aigua del Roine argumentant que les plantes dessaladores no serviran per solucionar la manca d'aigua i van apuntar que aquest tipus d'instal·lacions només calen en situacions d'extrema necessitat.

Aerogeneradors d'energia

D'altra banda, els empresaris van explicar que s'ha estudiat la viabilitat de col·locar uns aerogeneradors a la part superior de les bombes d'impulsió que permetin generar energia i, així, cobrir les necessitats del bombeig d'aigua.