dilluns, 3 de març del 2008

Sau aprofita la sequera

http://paper.avui.cat/article/societat/118594/sau/aprofita/la/sequera.html

ALLAU - Més de 10.000 persones visiten cada cap de setmana el pantà.
AJUDA - Voluntaris de Santa Perpètua de Mogoda regulen el trànsit
ALTERNATIVA - A falta d'esports nàutics, amb la calor apareixen els quads, ultralleugers i Segway
POR - "Ara entenc que no ens deixin regar", reflexiona una visitant

J.ELCACHO / M. PICH

"Ara entenc per què no ens deixen regar; és impressionant i al mateix temps fa molta pena", explica Eva Garcia a pocs metres del campanar de Sant Romà de Sau, al llit descobert de l'embassament que millor simbolitza la sequera més important de Catalunya en els últims 60 anys. L'Eva i el seu company, en Joan, no havien vist mai "en directe" el poble fantasma d'on surt l'aigua que raja cada dia a les aixetes de casa seva, en un municipi de l'àrea metropolitana. Ahir, l'Eva i en Joan eren dos dels milers de persones que cada cap de setmana protagonitzen una activitat que l'AVUI ha popularitzat com turisme de sequera.

No és cap exageració, els quatre voluntaris de Protecció Civil de Santa Perpètua de Mogoda que ajuden a regular el trànsit i l'aparcament al voltant de l'església de Sant Romà van comptabilitzar el rècord de visites fa dues setmanes: "Tres mil cotxes durant el matí del diumenge". A més, s'han de sumar uns centenars de vehicles més a l'aparcament a peu de la presa i els visitants del vessant nord, al costat del parador de turisme. Ho explica un d'aquests voluntaris que, des de fa dos mesos, viatja des de Santa Perpètua [a més de 60 quilòmetres] per "ajudar l'Ajuntament de Vilanova de Sau, que no dóna l'abast i no ha trobat ningú altre de més a prop que vulgui fer-ho".

Des del Ferrer de Tall, un dels dos únics restaurants del nucli urbà de Vilanova de Sau, Ingrid Montgai dóna una explicació simple per a la falta de voluntaris per regular les visites al pantà: "Aquests dies treballem més que mai, des de primera hora del matí ja tenim totes les taules reservades, i no és perquè faci bon temps, sinó perquè la gent vol veure el pantà i després es queda a dinar". Menys prosaic, Andreu Bastons aprofita el matí per dibuixar l'esvelta i recuperada silueta de l'església de Sant Romà. Confia que els talls d'aigua no arribin al seu poble, Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), però mentre observa el campanar emergit, confessa que se sent "més conscienciat i més solidari amb les persones que tenen por de no tenir aigua ni per rentar-se".

A falta d'aigua, imaginació

Les passejades, la restauració i la pintura no són les úniques activitats alternatives que han crescut durant les últimes setmanes a les terres alliberades pel pantà sec. Ahir s'hi podien veure ciclistes, conductors de quads, pilots d'ultralleugers i fins i tot un moderníssim monitor de Segway, el patinet elèctric inventat als Estats Units el 2001. Marc Álvarez, l'innovador de les dues rodes, treballa habitualment "amb piragües i altres esports respectuosos amb el medi ambient", però a falta d'aigua ha decidit decantar-se per les rutes en patinet per les restes del pantà; una activitat que es podria posar en marxa comercialment "en poques setmanes".

Mentrestant, en Marc feia ahir també de suplent a la improvisada oficina de turisme de Sant Romà, al costat del multitudinari aparcament (també improvisat).

"Si aneu al restaurant La Riba, a uns dos quilòmetres de la presa, veureu una col·lecció extraordinària de fotografies de l'antic poble de Sau. L'avi d'aquella casa va viure el moment en què l'aigua es va empassar el campanar, la tardor del 1963", indica el monitor de Segway i informador suplent.

El fullet informatiu editat per l'Ajuntament de Vilanova de Sau recorda que el campanar va estar amagat fins a la sequera del 1979. Després es va tornar a veure el 1990, el 1998, el 2000, el 2004 i el 2005. El nivell més baix correspon al novembre del 2005, amb només un 15% de la capacitat total. Ara, Sau es troba al 18% i és probable que superi el rècord de fa tres anys, perquè l'Agència Catalana de l'Aigua està deixant anar aigua fins a Susqueda per gestionar millor la qualitat del subministrament. "Però és gairebé impossible que pugui veure l'antic pont, perquè arribarà un moment en què no es podrà treure més aigua per les comportes", afirma en Marc.