dilluns, 16 de juny del 2008

2.000 manifestants a Girona contra el transvasament del Ter

Font: El Periódico
http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=518670&idseccio_PK=1049

Una plataforma d'entitats denuncia que el cabal del riu està sota mínims

ANNA PUNSÍ
GIRONA
Amb una fina pluja com a teló de fons, unes 2.000 persones es van manifestar ahir a la tarda pels carrers de Girona per reclamar el retorn de l'aigua del Ter que des de 1959 es transvasa a l'àrea metropolitana de Barcelona. La Plataforma del Ter, que agrupa 58 institucions i entitats, denuncia que el cabal actual està "sota mínims", segons va assegurar el portaveu de les set comunitats de regants del riu, Narcís Ylla. I va posar un exemple per demostrar-ho: mentre que a Ripoll hi circulen 21 metres cúbics d'aigua per segon, a Girona aquesta quantitat es redueix a un.
"És inadmissible i s'ha d'acabar d'una vegada amb l'espoliació a la qual està sotmès", reclama el president de la Plataforma del Ter, Francesc Camps. Els manifestants van assegurar que el pobre cabal que transporta provoca problemes ecològics: "Tenim un riu que no corre, són aigües quietes que estan envaïdes per plantes exòtiques que no deixen que la llum arribi al fons. A més, s'afavoreix la salinització de l'aqüífer del Baix Ter", va denunciar el portaveu de l'Ateneu Naturalista, Aleix Comes. Asseguren que tot és fruit d'un transvasament exagerat d'aigua a Barcelona, on calculen que s'envia el 75% del cabal.

EXIGÈNCIA
"El Ter no pot ser víctima col.lateral del creixement de la capital del país i de la seva àrea urbana, ni de la precarietat de proveïment d'aquesta regió per la deixadesa de dècades", resumia ahir l'actor Joan Massot-kleiner, encarregat de la lectura del manifest final.
La primera manifestació convocada per la Plataforma del Ter va sortir poc després de les sis de la tarda de la plaça de Catalunya de Girona i, enmig d'un ambient festiu, va concloure al cap d'una hora a la plaça de la Constitució. Va ser un final emotiu en què els 2.000 manifestants van avançar junts cap a l'escenari amb la cançó Pare, de Joan Manuel Serrat, sortint a tot volum pels altaveus. Pare, digueu-me què li han fet al riu, que ja no canta, diu la lletra. Una gran pancarta encapçalava la marxa amb el lema: Prou, volem l'aigua al Ter. Aquesta va ser una de les proclames més repetides.

ADHESIONS
Al finalitzar la protesta, una allau de manifestants es van llançar a firmar el document d'adhesió a la plataforma. Reuneix un total de 58 institucions i entitats, des dels ajuntaments i consells comarcals de la conca del riu fins a les comunitats de regants, empresaris i col.lectius ecologistes. Malgrat que algunes d'aquestes entitats tenen sensibilitats diferents i defensen solucions contràries, totes fan pinya per reclamar que es torni l'aigua al Ter. A la mobilització hi va anar una àmplia representació política de tots els partits i s'hi van deixar veure diputats de diferents formacions.