dissabte, 14 de juny del 2008

Francesc Camps.: «Transvasar el Ter a Barcelona ens porta cap a un futur negre»

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/entrevistes/index.html?p_idcmp=2895419

El president de la Plataforma del Ter espera que la manifestació d'avui els doni legitimitat per continuar reclamant el retorn de cabal al riu

-Un cop ha passat el període de sequera, com està el Ter?
-«El Ter continua estant com estava, és a dir, el 80% del cabal que hauria de portar queda retingut als embassaments i es transvasarà a Barcelona. A la Ciutat Comtal no tenen restriccions, però el riu Ter en continua i en continuarà tenint. Aquest és el motiu pel qual des de diferents institucions convoquem els ciutadans a manifestar-se avui en vista d'aquesta situació insostenible i vergonyosa del país.»

-Per què vau decidir fer la manifestació?
-«Perquè ens sembla que és el moment oportú. Des de diferents inquietuds i institucions, com ara el món econòmic, les administracions locals i les entitats naturalistes ens sembla que després d'una reivindicació institucional, ara toca un suport popular a aquesta petició que tots estem manifestant. Sobretot quan ens hem deslligat d'aquest escenari més curt i immediat que és la sequera, en el Ter calen mesures estructurals que redrecin la situació.»

-Veieu la gent conscienciada?
-«Ens trobem de tot, i és difícil de calibrar. Penso que hi hauria d'haver molta més consciència, però explicar-ho també és una feina de les administracions i de tots plegats. La manifestació d'avui hi ajudarà, i crec que és un procés gradual. Serà un camí molt llarg, però que hem de fer amb la complicitat entre ciutadans, entitats i administracions, plegats.»

-De la gent que vingui depenen les decisions que prengui a partir d'ara la plataforma?
-«És evident que depenent de la resposta tindrem més energia i estarem molt més legitimats per prendre determinades decisions i accions.»

-Què plantegeu fer a partir de demà?
-«Estem treballant en diferents fronts. Jurídicament hem reclamat que es compleixi la llei. El setembre presentarem una denúncia a Brussel·les pel tractament del riu en contra de la directiva marc de l'aigua, i volem fer un estudi tècnic que repassi la situació del Ter els últims 25 anys, proposant un compromís que tots el respectem, amb el seu cabal i l'aigua per al territori.»

-Quines són les conseqüències del transvasament?
-«Són moltes. Cada vegada hi ha menys aigua per al territori. Hi ha 150.000 persones a les comarques gironines que s'abasteixen d'aigua provinent de la conca i l'aqüífer del Ter. Per al medi natural, hi ha un descens del nivell freàtic, una pèrdua de biodiversitat dels boscos de ribera, i en activitats econòmiques, les indústries i el turisme en bona part se sostenen amb l'aigua del Ter, i el Baix Ter és la tercera zona agrícola del país. El que no pot ser és que es prioritzi una altra conca en comptes dels interessos del propi territori. Aquest transvasament ens hipoteca el futur, i ens porta a un futur negre. El que reclamem és que volem tenir aquest futur tan clar com qualsevol altre ciutadà de Catalunya, ni més ni menys.»

-Què ha passat amb la Generalitat, per què s'ha mantingut el problema?
-«Hi ha hagut una deixadesa els últims 20-25 anys d'inversions públiques en temes d'abastament d'aigua. Ningú havia previst que podríem arribar a aquesta situació, i la feina ha quedat per fer. La sequera actual ha evidenciat aquestes coses, i hem de tenir la seguretat d'abastament que necessitem.»

ORIOL MAS