Font: Vilaweb
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2882273
Hi participaran una quarantena d'ajuntaments, els regants i l'Agència Catalana de l'Aigua, i es vol formalitzar al setembre
Oriol Mas. Torroella de Montgrí
Els ajuntaments que formen part de l'aqüífer del baix Ter –una quarantena–, les comunitats de regants i l'Agència Catalana de l'Aigua han acordat crear la Comunitat d'Usuaris de l'Aigua del Baix Ter, un organisme que servirà per gestionar aquest aqüífer en funció de les necessitats i els problemes locals. Els riscos que ha posat de manifest aquesta última sequera i la creació de la Plataforma pel Ter han estat els detonadors per a la seva creació, que es vol formalitzar al setembre. Uns 25 alcaldes, reunits ahir a Torroella, van mostrar la seva preocupació per la falta de cabal del Ter a partir del Pasteral arran del transvasament a Barcelona, una situació que no ha millorat amb les últimes pluges, i van fer una crida a la participació en la manifestació del 14 de juny.
La creació d'una comunitat d'usuaris la preveu la llei d'aigües, si bé actualment només n'existeix una de formada al Llobregat. La comunitat inclourà tothom que té interessos en la gestió de l'aqüífer del baix Ter, sobretot ajuntaments –per a abastament municipal– i regants, i farà les funcions d'intermediària amb el Departament de Medi Ambient. L'objectiu és autogestionar l'aqüífer segons els interessos locals, sempre d'acord amb l'ACA, a qui també interessen aquestes iniciatives perquè descentralitzen les competències.
Pel president de la Plataforma del Ter, i alcalde de Celrà, Francesc Camps, «ara ens podrem organitzar i decidir com volem el futur», en aspectes com ara combatre la intrusió marina de l'aqüífer o la contaminació de les aigües superficials. L'alcalde de Torroella de Montgrí, Joan Margall, també va destacar: «Els ajuntaments hem vist que hem estat a punt d'arribar a un punt crític i quedar-nos sense aigua, i els regants també han vist la necessitat d'estructurar una planificació per mantenir el recurs.»
Tots els alcaldes també es van comprometre a fer una crida a la participació en la manifestació pel retorn d'aigua del Ter que es farà a Girona el dissabte 14 de juny. El diputat de Medi Ambient de la Diputació, Josep Maria Rufí, va afirmar que el transvasament del Ter cap a Barcelona és un problema de les comarques gironines: «Si no se soluciona pot condicionar totes les activitats econòmiques en general, com l'agricultura, el turisme o la indústria.»
AIGUA PER ALS REGANTS
D'altra banda, el govern va aprovar ahir desembassar l'aigua que reclamen els regants del baix Ter per a les seves collites aquest estiu, i que serà en una quantitat d'uns 45 hm³. Aquesta xifra és la que demanaven els regants, que es podrà assumir gràcies a les últimes pluges. Tot i això, es faran per via d'urgència les canonades per portar aigua als regants des de la depuradora de l'Escala cap al rec de Sentmenat i de la de Girona cap a la sèquia Vinyals. La de Palamós cap a Pals, en canvi, es tramitarà per via ordinària.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada