Font: Diari de Girona
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008060400_6_269686__Catalunya-Govern-suprimeix-lalerta-sequera-permet-omplir-piscines-regar-jardins
Tambe s'anul·la l'arribada dels vaixells de Tarragona i es trencarà el contracte amb França
Europa Press/DdeG, Barcelona
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va anunciar ahir que, davant l'augment de les reserves d'aigua per les pluges de maig, la Generalitat ha suprimit l'Excepcionalitat II en gairebé tot el territori català, i també l'arribada de vaixells carregats amb aigua potable procedents del Camp de ?Tarragona.
En roda de premsa després del Consell Executiu, va afegir que la Generalitat estudia rescindir de manera "anticipada" el contracte dels vaixells que porten aigua procedent del sud de França, que surten concretament del port de Marsella. Amb l'augment de reserves, la conca dels rius Ter i Llobregat -que proveeix 5,5 milions de catalans que viuen a Barcelona i Girona- passa de la fase d'Excepcionalitat II a la I, amb la qual cosa s'aixeca la prohibició d'omplir piscines i regar jardins amb aigua de boca. L'única conca catalana que manté la fase d'Excepcionalitat II és la del riu Muga, a l'Empordà.
Així, 49 municipis catalans segueixen en Excepcionalitat II, mentre que a dia d'avui, són 412 els municipis que estan en Excepcionalitat I. Entre ells destaca Barcelona, grans ciutats de la conurbació metropolitana com Cerdanyola del Vallès, Terrassa i Vilafranca del Penedès; localitats de comarques centrals com Igualada, Berga, Vic i Manresa; i municipis de Girona com Palafrugell, Palamós, Sarrià de Ter i Sant Feliu de Guíxols.
Amb el canvi de fase, deixen d'estar actives algunes mesures, com la prohibició d'usar aigua potable per omplir piscines o jardins. En el cas dels municipis de la conurbació de Barcelona membres de l'Entitat del Medi Ambient (EMA) de l'àrea Metropolitana (AMB), es van aprovar sancions de fins a 3.000 euros per als qui usaven aigua potable per a aquests usos. Segueix prohibit usar aigua potable per a fonts ornamentals -poden funcionar amb aigua freàtica-, la reducció d'un 15% de les dotacions de reg dels sistemes regulats, i l'anul·lació dels ?desembassaments per a l'ús exclusivament hidroelèctric.
La fase d'excepcionalitat II tampoc permetia l'ús d'aigua potable per regar jardins, horts, zones verdes o esportives; netejar la via pública; rentar cotxes amb mànegues -llevat que es fes en empreses dedicades a aquesta activitat-. A més, obligava a tenir tancades les fonts per al consum humà sense mecanismes de tancament automàtic.
Baltasar va declarar que al Govern ha afrontat correctament el dèficit hídric, encara que va admetre que problemes en la comunicació, i va afegir que per la rapidesa que ha calgut actuar "no s'han pogut prendre decisions amb el diàleg previ" que ha de reivindicar-se "sempre". "No ens ha tremolat el pols per prendre decisions", va dir, i va apreciar que, davant de les crítiques al projecte d'interconnexió finalment descartat, "poques veus" han aportat una alternativa "viable" al minitransvasament.
Va assegurar que el Govern es va trobar amb un sistema "feble" i que, amb la gestió de la crisi, s'ha "après" que la lluita contra la sequera no es basa en "una solució màgica o única", sinó en un "sumatori" d'actuacions. "Els que han pogut parlar d'improvisació s'equivoquen", va dir. Va explicar que la ACA va començar a planificar la situació "fa un any", i que "hi havia determinats moments" en què no es van poder "consensuar" algunes qüestions.
Va indicar que el Govern va trobar "sorpreses desagradables", com l'ús "partidista" de les pèrdues en una canonada de Badalona, al barri del Canyet, i va dir que "tothom sabia que existia" aquesta fuga, que fa "30 anys" que es produeix.
Va afirmar que el Govern ha pres "decisions amb molta transparència", però que no ha sabut explicar-les bé. "Això a mi em pot doldre".
En preguntar-se-li si està satisfet per l'actitud del Govern amb la Generalitat, va dir que hi ha hagut "bon diàleg" i "moments més bons i més dolents" que "formen part de la dialèctica" dels dos governs davant un tema tan complex. A més, va veure positiva la voluntat de la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, d'impulsar un "gran pacte sobre aigua" d'àmbit estatal.
Va ser preguntat sobre l'aparició, a mitjan març, d'estaques a la comarca de la Cerdanya, que van elevar la sospita del projecte inicial de la Generalitat de portar aigua del riu Segre a Barcelona amb una canonada que passava pel túnel del Cadí i que enllaçava Prats i Sansor amb la comarca del Berguedà. Sobre això, va assegurar desconèixer qui va encarregar col·locar-les a l'empresa que ho va fer.
Sense interconnexió "a la vista"
El conseller va assegurar que "en cap cas" s'aprofitarà la construcció de la dessalinitzadora de Cunit, al Baix Penedès, i que enllaçarà la xarxa d'aigües de l'Ebre que dóna servei a Tarragona i voltants, amb la xarxa de Barcelona i Girona, per portar aigua del riu Ebre a la capital catalana. Va assegurar que no hi ha cap interconnexió "a la vista" per part del Govern, després de demanar que finalment es derogui el Reial decret que permetia construir la canonada que enllaçava la xarxa del CAT i la ATLL.
Amb les pluges, que consagren maig com un dels mesos més plujosos de la història i que han elevat les reserves d'aigua dels rius Ter i Llobregat al 54% de la seva capacitat, tots dos governs van decidir posposar el seu projecte d'interconnectar les dues xarxes. El projecte permetia l'arribada d'aigua de l'Ebre a Girona i la capital catalana per evitar restriccions fins al maig de 2009, quan es preveu que entri en servei la dessalinitzadora que es construeix al Prat de Llobregat.
Baltasar va explicar que la xarxa del CAT "en pocs anys tindrà realment problemes de proveïment" pel "creixement sostingut i continuat de la demanda". Així, la xarxa d'aigües del CAT i la del ATLL arribaran a la dessalinitzadora de Cunit, avui en projecte i la configuració de la qual es concretarà en els pròxims mesos. Malgrat aquesta arribada, va assegurar que en cap cas això significarà que l'aigua de l'Ebre serveixi per proveir Barcelona i Girona.
1 comentari:
Quan l'aigua havia de venir de l'Ebre això estava prohibit. Ara que només és del Ter -i del Llobregat-, ja no hi ha problema. Mentrestant, continua sense complir-se el cabal de manteniment a Girona.
Publica un comentari a l'entrada