dilluns, 30 de juny del 2008

El Ter i la Nova Cultura de l´Aigua

Font: Diari de Girona

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008062900_2_274166__Girona-Nova-Cultura-lAigua

JORDI NAVARRO

Sense cap mena de dubte, la situació d'espoli hídric que viu el riu Ter des de fa una colla de dècades és insostenible i injusta. En virtut de la llei de transvasament de 1959 s'estan cometent autèntics crims ecològics. Només cal donar un volt per les seves ribes per copsar l'efecte negatiu que tants anys de transvasament ha ocasionat al fràgil ecosistema fluvial del Ter. En efecte, la reducció de cabals a uns mínims irrisòris (0,47 m3 per segon al passat mes de maig) està condicionant la viabilitat ecològica del riu Ter i l'equilibri socioeconòmic dels territoris de la seva conca.

Les reivindicacions històriques pel retorn del cabal són justes i necessàries i en aquest sentit cal valorar positivament que la gent de les comarques gironines faci sentir la seva veu i reclami un tracte més just pel Ter. Però no podem oblidar que la solució per redreçar la situació no ha de passar per fer més transvasaments ni per fomentar una política d'enfrontaments territorials a Catalunya. Crec que es cometria un gravíssim error si s'optés per la via de l'enfrontament territorial amb la gent de les Terrres de l'Ebre o s'apostés per la interconnexió de xarxes. És inquietant l'actitud de determinats sectors econòmics i polítics que aprofiten la conjuntura de crisi que generen les sequeres per manipular l'opinió pública i crear un clima favorable als transvasaments; ho hem vist aquests dies amb el Roine o amb l'Ebre.

Des del meu punt de vista cal la implementació de reformes estructurals i sobretot l'impuls d'una vertadera Nova Cultura de l'Aigua que aposti per un desenvolupament socioeconòmic basat en estratègies de decreixement o creixement qualitatiu. El reaprofitament d'aigues pluvials, la reutilització d'aigues regenerades o l'eficència en els àmbits domèstic, agrari, turístic i industrial poden ser aportacions interessants en el camp de l'estalvi.

D'altra banda crec que no dic cap bestiesa si afirmo que l'actual creixement urbanístic que s'està impulsant a l'àrea metropolitana de Barcelona o en molts municipis de la conca del Ter és del tot insostenible i irracional i que s'està superant la capacitat de càrrega del territori i de les conques hidrogràfiques.
Per això cal revisar i modificar la política urbanística i apostar per un urbanisme més eficient que tingui en compte la fragilitat dels ecosistemes fluvials: aiguamolls, aqüífers, fonts, pous, regs...Els sectors econòmics més agressius han de ser conscients que aquests ecosistemes són la nostra riquesa i futur i que la seva destrucció implica comprometre les generacions futures.

Des de la CUP estem impulsant una campanya de conscienciació i denúncia de la situació, una campanya que es durà a terme al llarg de l'estiu d'enguany i que consistirà en un cicle de xerrades, caminades i actes descentralitzats al llarg de la conca del Ter. Aprofitem des d'aquestes ratlles i convidem a tothom que ho vulgui a participar-hi.