http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2892748
Un grup de treball està predefinint, amb el rigor que una mesura com aquesta mereix, quina serà la temporalitat i quantitat de retorn al Ter, que podria iniciar-se l'any que ve i que anirà incrementant-se en els següents
tribuna
Conseller de Medi Ambient i Habitatge
FRANCESC BALTASAR I ALBESA..
+ El riu Ter, el mes passat, al seu pas per Sant Julià de Ramis. Foto: LLUÍS SERRAT
El passat 28 de febrer, a Celrà, en el decurs d'una trobada amb els membres del Consorci Alba-Ter, vaig fer una declaració institucional que voldria recordar. En primer lloc perquè vaig voler deixar clar que el riu Ter i els pobles de la seva conca han tingut un paper fonamental en el desenvolupament social i econòmic del conjunt del país, a través de l'aportació solidària d'aigua, especialment a les comarques barcelonines, que cal reconèixer i agrair en nom de Catalunya a través del seu govern. En segon lloc per recordar que la sobreexplotació del riu Ter, que ve de molt lluny i va créixer durant els successius governs de la Generalitat, ha de reduir-se progressivament fins a un nivell que sigui sostenible per a l'existència biològica i els ecosistemes associats al riu. En tercer lloc perquè la nova cultura de l'aigua, que ha estat assumida pel govern, ha donat lloc a un conjunt de projectes i mesures basats en la dessalinització, la reutilització, la recuperació dels aqüífers i les polítiques d'estalvi. Mesures que, a curt i mitjà termini, propiciaran nous cabals al país, i han de permetre de forma prioritària un retorn progressiu i gradual del cabal al riu Ter. Una fita concreta serà la posada en marxa de la dessalinitzadora del Llobregat d'aquí a un any.
Així doncs, ha arribat l'hora de passar als fets. Després de gestionar la sequera més severa dels darrers 60 anys, l'episodi extraordinari de pluges dels últims dies ha retornat les aigües als rius. Això sí, posant una vegada més de manifest les paradoxes del nostre país. Catalunya té una complexitat geogràfica i climàtica que incideix directament en la disponibilitat dels recursos hídrics en els diferents àmbits del territori, i aquesta situació ha afectat històricament el riu Ter.
Amb la tornada als escenaris de major normalitat, entenem i compartim que la situació del Ter es posi de nou al damunt de la taula, i per nosaltres no quedarà que treballem a fons per recuperar el temps perdut. És per això que ja estem treballant amb els regants del Ter el futur hidrològic d'aquesta conca, amb el compromís del govern de la Generalitat d'iniciar l'execució de les infraestructures necessàries per a la modernització del reg al Baix Ter.
Amb aquesta mesura estem convençuts que augmentarà l'eficiència en l'ús de l'aigua, l'estalvi, i la posterior destinació d'aquests volums a satisfer les pròpies necessitats ambientals i d'abastament de la conca del Baix Ter. D'altra banda, també hi ha un grup de treball que està predefinint amb el rigor necessari que una mesura com aquesta es mereix quina serà la temporalitat i quantitat de retorn al Ter, que podria iniciar-se l'any que ve i que anirà incrementant-se en els següents. Som conscients que ha arribat l'hora d'intensificar aquest procés de diàleg ja obert amb els usuaris i entitats del territori per aconseguir el progressiu retorn de cabal al riu. Aquesta serà la millor mostra de reconeixement institucional del país cap a la conca solidària del Ter.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada