dimecres, 4 de juny del 2008

El govern suspèn els vaixells de Tarragona i permet omplir piscines i regar jardins

Font: Vilaweb
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2882210

L'executiu rebutja fer la canonada per allargar el minitransvasament de l'Ebre

Emma Ansola. Barcelona

El govern va decidir ahir aixecar les restriccions que des del 4 de febrer prohibien omplir piscines i regar jardins als 412 municipis que s'abasteixen del sistema Ter-Llobregat, que després de la revisió del decret de sequera es troben ara en situació d'excepcionalitat 1. Aquest nou escenari només limita l'ús d'aigua potable a les fonts ornamentals i redueix en un 15% les dotacions per al reg agrícola. D'altra banda, el govern també va optar ahir per anul·lar el servei dels vaixells que porten aigua de Tarragona mentre negocia amb les navilieres la rescissió dels contractes signats per un període de tres mesos i per valor de 53 milions d'euros. La situació de sequera continua afectant 49 municipis de la conca de la Muga per a qui es mantenen les restriccions d'aigua potable.

Les pluges retornen el país a una situació de normalitat després que ahir el govern optés per no fer front a la derogació del decret proposat per l'Estat i que permetia perllongar el minitransvasament de l'Ebre cap a Barcelona. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va ser l'encarregat ahir d'actuar de portaveu del govern assegurant que l'executiu no té previst ni ara ni en un futur, d'acord a una planificació que abraça el període entre el 2008 i el 2025, fer cap «interconnexió de xarxes», en relació a les obres d'emergència que havien de permetre transvasar els sobrants d'aigua que té cedits el Consorci Aigües de Tarragona a la xarxa que abasteix la regió metropolitana de Barcelona, gestionada per Aigües Ter-Llobregat. La decisió de no mantenir la construcció de la canonada per a situacions d'emergència ja va rebre ahir les queixes de més col·lectius, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials i la Diputació de Barcelona, que també es va mostrar partidària d'interconnectar les conques. El conseller, però, va descartar els cabals de l'Ebre gràcies al canvi important que han propiciat les últimes pluges i que han permès passar d'unes reserves que fregaven el 20% de la capacitat dels pantans a ocupar un 54%.

A més de descartar la construcció de la canonada, el govern també va decretar la sortida de la situació d'excepcionalitat dos que afectava els 412 municipis de la regió metropolitana que s'abasteixen del sistema Ter-Llobregat. Això permetrà a partir de dijous, un cop es publiqui demà la modificació en el DOGC, que es puguin omplir les piscines, regar jardins i rentar cotxes. Però els municipis que hauran d'atenir-se encara a les restriccions d'aigua potable són els termes que s'abasteixen de la conca de la Muga, un total de 49 poblacions. El conseller, però, va avançar que la sortida d'excepcionalitat dos, a causa de la situació en què es troba el pantà de Boadella, es podria produir la setmana que ve per la qual cosa el govern revisarà setmanalment aquesta conca.

Els nous escenaris de sequera obligaran, però, a no fer ús de l'aigua potable per a fonts ornamentals i reduir en un 15% les dotacions de reg agrícola que estiguin connectats a la xarxa.

Finalment, i perquè no coincidís l'aixecament de les restriccions amb les portades d'aigua en vaixell, el govern també va decidir anul·lar el transport marítim d'aigua procedent de Tarragona, un transport que hauria estat difícil que es continués fent a causa de la negativa de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que ja va dir que no cediria aigua per omplir piscines. Els vaixells d'aquesta ruta seran destinats al transport d'aigua entre Marsella i Barcelona.

Els grups parlamentaris de CiU i el PSOE al Congrés dels Diputats van pactar ahir una moció que insta el govern de l'Estat a fer un estudi tècnic del transvasament del Roine que també avaluï la possibilitat d'incorporar aquests recursos al sistema hidrològic espanyol. El text assenyala que l'estudi s'haurà de trametre al Congrés al cap de nou mesos. La moció ha rebut també el suport dels diputats del PSC a Madrid, malgrat que a Barcelona sempre s'hagi rebutjat aquesta actuació. El coordinador dels diputats del PSC, Francesc Vallés, va donar el suport perquè finalment s'ha desvinculat de la moció a la Generalitat. «No ens oposem a l'estudi perquè no som fonamentalistes», va dir.

FRANCESC BALTASAR

Conseller de medi ambient i habitatge

«El govern no s'ha quedat aturat, ha sabut reaccionar a situacions noves i s'ha adonat de com de feble és els sistema hídric que ens vam trobar»

«No hem pogut prendre decisions amb un diàleg previ perquè la situació no era de normalitat»

«Davant de les crisis s'han de prendre decisions i a nosaltres no ens ha tremolat el pols»

«No hem sabut explicar les coses suficientment bé»

«Hem sentit poques veus que oferissin alternatives eficaces a la sequera»

«Els ciutadans han tingut una paciència infinita davant un soroll de picabaralla desencisador. Aquest govern no és transvasista»