dissabte, 14 de juny del 2008

El riu Ter, el transvasament oblidat (I)

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008061400_3_271593__Comarques-transvasament-oblidat

JOSEP M. RUFÍ I PAGÈS*

El riu Ter te la peculiaritat d'una llei que regula el seu cabal (la Llei 15/1959) un fet que, malgrat tractar-se d'una llei d'epoca franquista, hauria de ser positiu. Succeeix, pero, que aquesta llei s'incompleix sistematicament, i tampoc es respecta el Pla sectorial de cabals de manteniment de 2006, aprovat per la mateixa Agencia Catalana de l'Aigua (ACA). A mes a mes, aquest incompliment es flagrant: el 2006 es va patir el 70% dels dies, el 2007 el 65%, i el 2008 anem pel mateix cami... o encara serà pitjor.

Actualment s'esta transvasant el 80% del cabal del Ter cap a la xarxa d'ATLL (Aigues Ter-Llobregat), mentre que riu avall, el riu porta com a molt el 20% restant. La magnitud del que capta ATLL es tan gran que enguany impedira el regadiu per primera vegada en la historia del riu, a banda de deixar-lo sense cabal ecologic tot donant la trista imatge d'un riu que no arriba al mar a la Gola del Ter, a Torroella de Montgri: el transvasament eixuga el Ter, sense matisos ni contemplacions.

EN EL FONS, estem parlant d'una qu?estio de desequilibri territorial: la xarxa d'ATLL abasta mes de 5 milions de catalans, per tant no nomes Barcelona, sino mes de mig pais (fins a l'Anoia i el Garraf) s'abasteix principalment del riu Ter. Pero es que a banda d'injust, el fet que la part mes poblada de Catalunya depengui primordialment d'un riu que ja te prou problemes es del tot imprudent.

I aixi hem vist que en epoca de sequera greu com la d'enguany, a corre-cuita s'han plantejat opcions improvisades (vaixells, dessaladores, recuperacio de captacions i pous, estalvi...).

CAL ANAR MÉS ENLLÀ. Al mateix temps que es decideixen alternatives que permetin compartir l'esforç de subministrament d'aigua a l'area urbana de Barcelona, tambe cal fer complir la llei i prioritzar els usos interns de la conca (el consum huma, el reg agricola, el turisme, la funcio ecologica...). Es necessari replantejar el model actual, amb una politica coherent de gestio sostenible que respecti la unitat de cada conca hidrografica.

Cal una gestio efectiva en la reutilitzacio de l'aigua plujana; una aplicacio rigorosa dels criteris de disponibilitat d'aigua en els planejaments urbanistics; tenir en compte les funcions biologiques del riu... i es que, si nomes en casos en que la demanda estigues satisfeta dins la conca tingues lloc el transvasament, de ben segur que no tindria la gravetat que te a dia d'avui.

PER A LA RESTITUCIÓ PROGRESSIVA del cabal del Ter, cal marcar un horitzo raonable -mes enlla de l'habitual esquema electoral de legislatura- que molt be pot ser el que marca la Directiva Marc de l'Aigua, en virtut de la qual l'any 2015 tots els rius hauran d'haver assolit un bon estat ecologic.

La resolucio d'aquesta complexa problematica no tan sols depen de l'ACA. Resulta imprescindible una accio conjunta del Govern de la Generalitat de Catalunya (Medi Ambient, Agricultura, Politica Territorial, Innovacio, Turisme...) i de la resta d'administracions. Que tambe impliqui els agents socials i economics (usuaris, regants, industries, establiments turistics...).

En conclusio, cal, des d'avui, una coresponsabilitzacio de primer ordre, sense la qual mai solucionarem aquesta problematica. En una situacio d'emergencia com l'actual, calen decisions excepcionals. Ens cal allunyar el debat de polemiques territorials o esterils superades per la realitat, compartint esforços i recursos hidrics solidariament.

Si ens creiem el pais, pensem nacionalment. Aixo si, sense oblidar cap a on volem anar. Perque els rius son molt mes que cursos d'aigua. El Ter, fins avui, i mes enlla de l'aigua, ens ha portat progres economic, ha vertebrat el territori, ha dibuixat el paisatge... ens ha donat vida! I ara és necessari que torni a dur prou aigua com perque ho continuï fent.

*Veterinari. Primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Torroella de Montgri (Baix Emporda). Diputat de Medi Ambient i Territori de la Diputacio de Girona.