divendres, 6 de juny del 2008

Del Roine al Ter, via Llançà

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2885371

El projecte de captació d'aigua del Roine preveu portar-la a Llançà, i d'allà Ter amunt per beneficiar Sau i Susqueda

JORDI COLOMER. Girona

Els promotors del projecte de captació d'aigua del Roine van presentar ahir al migdia la seva proposta en unes jornades sobre aigua celebrades a la Cambra de Comerç de Girona, que es mostra convençuda de la seva viabilitat. Antonio Ibáñez de Alba, director general del projecte, va explicar amb tots els ets i uts la seva idea per captar l'aigua d'aquest riu per portar-la a Catalunya. En principi l'aigua es captaria entre 100 i 200 metres fora de la desembocadura del riu, aprofitant que en aquella zona encara és dolça. La torre de captació absorbiria entre 10 i 20m³ d'aigua per segon. Des d'allà, dues canonades de polietilè de 2,40 metres de diàmetre transportarien l'aigua fins a Llançà. Per impulsar-la a través de les canonades, que estarien a uns 30 metres de profunditat, es col·locarien bombes cada 50 quilòmetres, és a dir, tres en el trajecte Roine-Llançà, que serien impulsades amb energia proporcionada per aerogeneradors (vegeu foto). Un cop a Llançà, una de les canonades deixaria anar l'aigua en un dic que també s'hauria de construir, mentre que l'altra canonada continuaria el viatge fins a Barcelona, per abastir la potabilitzadora de Cardedeu.

Des de Llançà, i gràcies a una nova torre impulsora, una altra canonada transportaria l'aigua fins a la llera del riu Ter. D'aquesta manera el riu augmentaria el cabal amb els conseqüents beneficis per als pantans de Sau i Susqueda.

El cost de cadascuna de les canonades submarines és de 600 milions d'euros, als quals s'ha d'afegir uns 200 milions més pel trajecte Llançà-Ter. Així, en total, el cost seria d'1.400 milions, i les obres durarien només entre 8 i 12 mesos. Les canonades podrien portar d'1 a 5 milions de m³ diaris.