dissabte, 1 de març del 2008

La planta de Montfullà enviarà més aigua a la Costa Brava centre

L'ACA es disculpa per les pèrdues

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2981_3_250781__Comarques-planta-Montfull-enviar-aigua-Costa-Brava-centre

Acn/Efe/DdeG, Girona

La planta de Montfullà disposarà de tres vegades més capacitat d'aigua tractada, arribant d'aquesta manera als 1.410 litres per segon i poder millorar, d'aquesta manera, el subministrament d'aigua a la Costa Brava Centre amb més del doble de la quantitat que s'hi destina acutalment. Així ho va determinar, ahir, la Junta de Govern de l'Ajuntament de Girona que va aprovar la proposta del conveni de col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el Consorci de la Costa Brava, la Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrrent.

Tal i com va explicar l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, "l'objectiu és establir un finançament important i executar actuacions per reforçar l'abastament d'aigua que arribarà a la planta de Montfullà i d'aquesta manera reforçar l'abastament de la Costa Brava". Un cop finalitzin les obres, encara sense calendari previst, i s'ampliï la capacitat de tractament de la planta, la diferència serà notable ja que als 540 litres actuals se n'hi sumaran 870 litres més. D'aquesta manera, tant la Costa Brava Centre com Girona veuran incrementar el seu subministrament en més de 300 litres d'aigua per segon, mentre que la Mancomunitat de Palafrugell, que a dia d'avui no rebia aigua d'aquesta planta, en rebrà una quantitat de 175 litres per segon. Per tant, a la Costa Brava s'hi destinaran 545, a Girona 660, els 175 ja anunciats per la Mancomunitat de Palafrugell i els 30 litres restants se'ls reservarà l'ACA.

Pagans va explicar que aquesta obra es fa pensant que la situació de sequera extrema que viu Catalunya actualment es corregeixi, "és una obra pensada en una situació de normalitat", mostrant d'aquesta manera la seva esperança a confiar que la situació haurà canviat quan l'obra estigui. Tot i que tot just s'estan fent els projectes d'ampliació, l'alcaldessa de Girona va destacar la importància de la infraestructura i va assegurar que ajudaria a pal·liar les dificultats d'abastament d'aigua que pateix la costa gironina.

El cost total de l'obra asecendeix per sobre dels 56 milions d'euros dels quals 41.258.000 són provinents de fons europeus i la resta, 15.541.734 euros, es repartiran entre les quatre institucions. Els percentatges de participació establerts en el conveni disposen que el Consorci de la Costa Brava és la institució que aporta una quantitat major al projecte amb una despesa del 62,64%. Amb unes quantitas ja inferiors hi trobem la Mancomunitat de Palafrugell que hi aportarà més del 20%, mentre que el 13,79% li pertocarà a l'Ajuntament de Girona. El 3,45% restant, que equival a un import de 535.922 euros, provindrà de l'ACA fet que li atrubeix els drets sobre el cabal de reserva de 30 litres per segon.

Disculpar-se

Enmig de la polèmica generada pel període de sequera que està patint el territori català, el director de l'ACA, Manel Hernández, va demanar disculpes per la pèrdues d'aigua existents en les xarxes catalanes, tant en nom seu com en nom dels seus antecessors, perquè considera que no és just que es reclami un estalvi d'aigua als ciutadans i se'n deixi perdre per fugues a les canonades.

Cal esmentar que aquestes pèrdues suposen l'1,3% del total de l'aigua rebuda que equivalen a un total d'11 milions de litres d'aigua diari dels 8.000 milions que passen cada dia per Catalunya, i que representen una quantitat important, sobretot en la situació que s'està patint, fet que agreuja l'extrema sequera i obliga els ciutadants a fer un esforç encara més estricte per tal d'estalviar aigua i assegurar-ne el seu subministrament fins que les pluges no tornin a emplenar els pantans.

En aquest sentit, i com a resposta de les últimes notícies de les pèrdues d'aigua de la xarxa de Badalona, que es quantificaven fins a més de 200.000 litres diaris des del 2005, Hernández va explicar que al juny de l'any que ve el desdoblament d'aquesta xarxa ja estaria finalitzat. Per altra banda, també va anunciar que la política de l'ACA pel 2009 tindrà 300 hectòmetres cúbics més d'aigua, gracies al reaprofitament, reutilització, explotació d'aqüífers i inauguracions de dessaladores.

1 comentari:

Lluís ha dit...

La fuita és lamentable, però la disculpa del Sr. Manel Hernández als ciutadans, en nom seu i de tots els seus antecessors en el càrrec, és un acte d'elegància política que no s'estila gens en els temps que corren i que crec que l'honora.