dissabte, 24 de maig del 2008

El consum d'aigua ha baixat en un any a la Costa Brava

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2868484

O.M.. S'Agaró

El consum d'aigua ha baixat a la Costa Brava durant el primer trimestre d'aquest any, comparat amb el mateix període del 2007. Segons el director nacional de la zona nord de l'empresa Agbar, Sergi Soriano, en municipis com ara Calonge i l'Escala, el consum ha baixat un 12%; a Palafrugell, un 5%; a Roses, un 3%, i a Palamós, un 14%. Per Soriano, en el segon trimestre la davallada serà encara més forta, perquè es notarà més l'efecte de la prohibició de regar o d'omplir piscines. El directiu d'Agbar creu que la conscienciació per la sequera és un dels aspectes que han motivat aquesta davallada, juntament amb la desacceleració econòmica i la crisi de la construcció.

Soriano va participar ahir en un debat sobre els recursos hídrics de què disposa la Costa Brava que es va fer a s'Agaró i que va organitzar el Cercle d'Infraestructures i les cambres de comerç de Palamós i Sant Feliu de Guíxols. El catedràtic d'hidràulica de la UPC Josep Dolz i el gerent del Consorci per a la Gestió Integrada d'Aigües de Catalunya, Joan Gaya, van ser els altres ponents. Dolz va afirmar que la sequera actual no és excepcio nal: «El que passa és que hi ha una manca estructural d'aigua a les conques internes», i va considerar «injustificable» que no s'hagi fet la interconnexió de xarxes. Finalment, va apostar per un pacte polític i social per garantir l'abastament a Catalunya a llarg termini. Per la seva part, Gaya va lloar el sistema de gestió de l'aigua del Consorci de la Costa Brava, i va explicar que el futur són les dessaladores, la regeneració i els nous tractaments.

Tant en les ponències com en el debat va sorgir també la qüestió del transvasament del Ter. Gaya va dir que el retorn de cabal és «imprescindible» tant per al riu com per a les activitats gironines, i Dolz es va estranyar de la falta de reivindicació de la societat gironina per recuperar el riu: «Amb tot el que se li fa, sembla estrany, però els del Ter no piulen.»