dilluns, 26 de maig del 2008

Els regants del Ter no volen cedir «ni un litre» de la taula de cabals proposada per l'ACA

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2870280

Temen que el govern els redueixi la cessió de cabals

ORIOL MAS. Girona

Els regants del Ter temen que l'ACA redueixi els cabals per a reg agrícola que va proposar en un document, en funció dels volums embassats a Sau i Susqueda, i han dit que no cediran «ni un litre». Dissabte, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, no va garantir el compliment de la taula, i va deixar la decisió a les mans de la negociació amb els regants.

L'ACA va entregar als regants del Ter, a principi de març, la taula amb els cabals a desembassar per a reg agrícola durant l'estiu, en funció del volum embassat a la conca del Ter, Sau i Susqueda, amb data 1 de juny. Fa 15 dies, la llevantada va fer augmentar el nivell dels pantans del Ter per sobre els 100 hm³, i l'ACA ja els va garantir els 19 hm³ que els corresponien segons la taula, més 13 hm³ d'obres com les canonades de les depuradores de Palamós i l'Escala. Des d'aleshores, les pluges han continuat i els embassaments han augmentat fins als 132,5 hm³ que registraven ahir, i augmentaran encara més els pròxims dies.

Però una trucada a finals de la setmana passada de Manel Hernández, director de l'ACA, va fer disparar les alarmes als regants, que temen que el govern no compleixi els compromisos de la taula per no posar en perill el subministrament a l'àrea metropolitana de Barcelona. L'actitud del president Montilla en la reunió de divendres a Torroella –on asseguren que desconeixia el document– ha preocupat encara més el col·lectiu, que afirmen que el president estava més pendent de la mala imatge internacional de Barcelona pels vaixells que per la situació del Ter. Segons Francesc Fuster, dels regants de Pals, «patim perquè sembla que vulguin convertir la taula en paper mullat, però que tinguin clar que no cedirem ni un litre del que s'hi contempla».