dijous, 29 de maig del 2008

Regants i pagesos de la conca del Ter demanen més suport als alcaldes

Font: Diari de Girona

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008052900_3_268560__Comarques-Regants-pagesos-conca-demanen-suport-alcaldes

L'ACA encara no els ha informat de quina quantitat d'aigua disposaran aquest any

Laura Fanals, Torroella.

Els regants i pagesos de la conca del Ter demanen a la societat gironina, i especialment als alcaldes dels municipis afectats, un esforç més intens en la defensa del territori, davant dels problemes que ha comportat la falta d'aigua en aquesta zona. I és que, segons va indicar ahir un dels representants dels regants, Jordi Ponsjoan, malgrat les últimes pluges, a hores d'ara l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) encara no els ha indicat de quina aigua disposaran per fer front a aquesta campanya.

Per a Ponsjoan, es tracta d'un fracàs en la planificació de ?l'ACA que "ratlla el ridícul" i va advertir que malgrat la gran quantitat d'aigua que porten actualment l'Ebre o el Segre, a la conca del Ter li costarà més aconseguir la normalitat. Segons va assenyalar, les reserves actuals "se les emportarà Barcelona en tres mesos", i llavors caldrà tornar de nou al Decret de Sequera. A més, va alertar que això també els farà començar la campanya de l'any que ve "hipotecats".

Regants i pagesos van celebrar ahir a Torroella una reunió amb el sindicat agrari Unió de Pagesos. El seu coordinador general, Joan Caball, va demanar que s'estudiïn totes les opcions possibles per posar fi a la sequera que pateix la conca del Ter. Caball va recordar que l'any 2002 ja es va produir una situació similar, i llavors es va desaprofitar l'oportunitat de solucionar-la definitivament. Ara, per tal de buscar solucions a la manca d'aigua, Unió de Pagesos proposa utilitzar els excedents que hi pot haver a les conques lleidatanes per cedir-los a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, a canvi d'una millora dels regadius. D'aquesta manera, es podria rebaixar la pressió que exerceix Barcelona sobre les aigües del riu Ter.

Els assistents a l'acte van demanar que l'Agència Catalana de l'Aigua tracti el riu Ter com a independent, sense formar part del sistema Ter-Llobregat. També reclamen que, ara que hi ha aigua, se'ls cedeixin els hectòmetres cúbics que els corresponen. Avui es tornaran a reunir amb l'ACA per seguir negociant aquesta qüestió.