dissabte, 24 de maig del 2008

Regants i Mossos d´Esquadra s´enfronten en una visita del president del Govern a Torroella

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008052400_3_267547__grup-regants-Baix-senfronta-Mossos-durant-visita-Montilla-Torroella

Els incidents acaben amb nou persones amb contusions3 Quatre regants denunciaran la
policia autonòmica per agressions

Durant la picabaralla es van llençar pals, una cadira i tomates

Pili Turon, Torroella de Montgrí

Un enfrontament entre Mossos d'Esquadra i regants va tancar la reunió del president de la Generalitat, José Montilla, amb els agricultors a l'ajuntament de Torroella de Montgrí. El resultat va ser nou persones amb contusions lleus -cinc regants, tres agents i una periodista- i una denúncia per agressions contra la policia autonòmica, que quatre afectats presentaran aquest matí a la Bisbal.

Uns dos-cents regants de la conca del Ter van esbroncar José Montilla davant l'ajuntament de Torroella, on l'esperava una concentració de protesta convocada per Unió de Pagesos i en la qual es van exhibir pancartes reclamant "Compliu la llei de 1959", denunciant que "Matareu l'agricultura del Baix Ter", "ACA = pocavergonyes i mentiders", "I els Verds amagats fent el ridícul" o preguntant "Polítics gironins on sou?". Els xiulets i els crits van tornar a acompanyar la reaparició del president a la plaça de la Vila, després de signar al Llibre d'honor i reunir-se durant uns tres quarts d'hora amb representants dels regants. D'aquí, Montilla va anar caminant fins al Museu de la Mediterrània Can Quintana, situat a uns centenars de metres de l'ajuntament seguint el carrer Ullà.

Inici del conflicte

El conflicte va esclatar quan el president ja era fora i uns 40 Mossos d'Esquadra antiavalots van formar un cordó de seguretat, barrant el pas per l'estret carrer Ullà. I va ser davant d'aquest mur policial on es van produir els primers incidents, que van derivar en insults, empentes, cops i llençament de diversos objectes; com un pal que va impactar al cap d'una periodista, trencant-li les ulleres, o fins i tot la cadira d'un bar proper.

Els quatre regants que es van trobar a Urgències de l'Àrea Bàsica de Salut de Torroella van decidir presentar una denúncia per agressions contra els Mossos d'Esquadra, una acció que volien fer ahir a la tarda però que han deixat per aquest matí perquè un d'ells va haver de tornar a Urgències. Aquest va ser l'únic evacuat amb ambulància, després d'haver rebut diversos cops. Una altra de les persones que avui presentaran la denúncia, Maria Teresa Esplugas, va explicar que era amb el seu fill quan uns agents "ens van venir a buscar i ens van atacar" sense motiu. La dona, de 59 anys, va rebre diversos cops de porra al braç -pel que va acabar amb la mà embenada i va perdre el rellotge- i una puntada de peu a l'esquena. Al mateix temps -d'acord amb la seva narració i la d'altres testimonis-, uns altres agents es van tirar a sobre del seu fill, que va acabar a terra. La seva mare remarcava que els policies no la van escoltar quan els advertia que el noi està en tractament per una hèrnia discal. Segons van explicar ahir, ells i dos agricultors més de Torroella i Tor denunciaran els Mossos.

Aquesta escena va provocar la reacció dels altres regants, que van increpar els policies i s'hi van enfrontar. A partir d'aquí es van succeir les corredisses i les empentes, algú va llençar la cadira de la terrassa d'un bar, els pals de les pancartes i altres objectes contundents, a més d'alguna tomata. Després d'aquests aldarulls, un integrant de la directiva d'Unió de Pagesos, Antoni Casademont, va acusar els Mossos d'Esquadra de "manca de professionalitat" i va considerar que "l'actitud dels agents ha incitat els ànims dels manifestants, amb cops amb la porra".

Aquesta va ser la primera aturada de Montilla al Baix Empordà, que al migdia va dinar amb alcaldes i a la tarda va inaugurar un festival marítim a Palamós.