dimecres, 7 de maig del 2008

L´empresa d´aigües proposa apujar la tarifa pel descens del consum el 2008

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008050700_2_264152__GIRONA-Aiges-Girona-apujar-tarifa-descens-consum

El gerent afirma que els costos són els mateixos, mentre que els ingressos minven

J.B.M., Girona.

El rebut de l'aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter es podria apujar en els pròxims mesos per rescabalar l'empresa del menor consum que estan fent aquest any les empreses i els ciutadans. El gerent de l'empresa d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, Narcís Piferrer, va considerar que el descens del consum afecta els comptes de l'empresa perquè les infraestructures tenen el mateix cost, però els ingressos s'estàn reduint.

El consum de l'aigua a Girona s'ha situat amb nivells històrics. La despesa d'aigua a l'àrea urbana de Girona va baixar durant el mes de març passat fins als mateixos nivells que el 1999 encara que hi ha hagut un augment notable de la població en els tres municipis: de Girona, Salt i Sarrià de Ter.

Piferrer va explicar ahir a Ràdio Girona que els descens en el consum va retallar els ingressos de l'empresa, tot i que els costos seran els mateixos. Per aquest motiu, el gerent d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter plantejarà als tres ajuntaments la possibilitat d'apujar el preu de l'aigua, encara que ja va deixar clar que seria una puja moderada. "Si es consumeix menys aigua, hi ha menys ingressos i en canvi els costos són els mateixos. Veurem a la llarga què ens pot representar aquesta sequera i després decidirem juntament amb els ajuntaments a veure com ho hem de repercutir", va indicar.

Respecte als increments, Piferrer va afegir que "és possible que hi hagi puges, però seran puges moderades, no crec que s'hagin de disparar moltíssim".

Les fuites a les canonades

Piferrer també va advertir que és gairebé impossible reduir més les fuites i que l'àrea urbana de Girona és dels llocs de tot l'Estat on menys aigua es perd. Segons dades de la companyia, un 13% de l'aigua que circula per les canonades es perd. El gerent va explicar que entre un 7 i un 8% d'aquesta quantitat es deu al mal funcionament dels comptadors i que per tant és aigua que s'utilitza però que no es factura.

Durant el mes de març la despesa d'aigua que van fer conjuntament els habitants, empreses i equipaments municipals de Girona Salt i Sarrià de Ter va arribar als 735.000 metres cúbics. Són gairebé 68.000 metres cúbics menys que durant el mes de març de 2007, el que significa un 9% menys. Aquest és el mateix nivell que gastaven tots tres municipis el 1999, encara que en aquell moment la població era d'uns 25.000 habitants menys.

El regidor de Medi Ambient de Girona, Enric Pardo (ICV-EUiA) es va mostrar satisfet pel grau d'implicació dels ciutadans i de l'administració. "Els ciutadans han entès aquesta situació que estem vivint d'escassetat en la disponibilitat d'aigua i tothom ha extremat les mesures", va indicar Pardo. "El cert és que malgrat els inspector de l'àrea de Medi Ambient estan amatents a veure que ningú faci servir el reg d'aspersió o que no s'omplin piscines, a hores d'ara no hem obert cap expedient sancionador.