http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2859774
La Fundació Nova Cultura de l'Aigua s'afegirà al govern d'Aragó i demanarà que no es construeixi la canonada
XAVIER MIRÓ. Barcelona
Els cinc embassaments del sistema Ter-Llobregat que abasten la regió metropolitana de Barcelona han recollit en un mes per la pluja 58 hectòmetres cúbics d'aigua, un volum força superior als 35 o 40 que el reial decret de l'Estat considerava necessari transvasar a Barcelona per evitar les restriccions a la població. Com que el 18 d'abril passat aquesta quantitat no estava garantida, el Consell de Ministres va aprovar el reial decret per conduir a Barcelona aigua del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona. Però ha començat a ploure i, des d'aquell dia 18, els pantans han recollit més aigua de la que es preveia que es necessitaria en la pitjor situació per evitar restriccions. La Fundació Nova Cultura de l'Aigua demanarà que s'aturi el transvasament com ja ha fet el govern d'Aragó.
El 18 d'abril, els pantans de Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç tenien en reserva 128,7 hectòmetres cúbics, el 21,03% de la seva capacitat màxima i la meitat de l'aigua que tenien feia un any. Els governs català i espanyol havien calculat que totes les mesures extraordinàries d'estalvi, de recuperació d'aqüífers, de portada d'aigua en vaixells i de reutilització d'aigües residuals depurades no serien suficients per evitar restriccions a partir de la tardor.
En aquella situació dels pantans, amb només una cinquena part de reserves, calia fer un transvasament des de conques externes per arribar sense haver de fer restriccions al juny del 2009, quan la posada en marxa de la dessalinitzadora del Prat permetria superar la crisi. Aquell dia, el Consell de Ministres aprovava el reial decret que permetia construir una canonada per connectar a la xarxa Ter-Llobregat la del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona (CAT). Es calculava que, a més de totes les mesures alternatives previstes, per evitar les restriccions serien necessaris encara 3,9 hectòmetres cúbics al mes fins a la posada en marxa de la dessalinitzadora, que en produirà 5 cada mes. Fins al juny de l'any que ve, doncs, es transvasarien entre 35 i 40 hectòmetres de l'excedent d'aigua de l'Ebre que no consumeixen les poblacions del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).
Però les darreries d'abril i aquesta primera quinzena de maig ha plogut més que en els darrers anys. Des del 18 d'abril i fins ahir, els cinc pantans que abasteixen Barcelona han recollit 58,4 hectòmetres cúbics, i avui ja en tenen 187 en reserva, un 35% de la seva capacitat, quan només fa un mes estaven en aquell 21%. El govern d'Aragó ja ha demanat que, a causa d'aquest augment de reserves, s'aturi el transvasament previst de l'Ebre.
La Fundació Nova Cultura de l'Aigua anuncia que també demanarà que la interconnexió de xarxes no es construeixi perquè els pantans han emmagatzemat en els darrers dies força més aigua que aquells 35 o 40 hm³ que el reial decret preveia transvasar per evitar les restriccions. El president de la fundació, Leandro del Moral, afirma que s'ha superat l'emergència que justificava l'obra i que el govern espanyol ha de suspendre el transvasament. Del Moral diu que, de la mateixa manera que s'estan recuperant els embassaments, els aqüífers també s'estan renovant i el govern català pot disposar de més recursos, a més dels que ja guanya amb les mesures d'estalvi i reutilització. La fundació té previst fer pública la seva petició d'aturada de l'obra en els propers dies.
Des del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, però, es vol deixar clar que el 35% de les reserves no suposa la superació de la sequera ni és prou garantia per fer marxa enrere en el projecte. Es recorda que no tota l'aigua en reserva als pantans es pot destinar a l'abastament de la població, perquè el sistema Ter-Llobregat també té consums de regadiu i indústria; que es poden fer hipòtesis meteorològiques però que no és segur que les reserves arribin fins a un nivell òptim per salvar la situació fins al juny del 2009 comptant que la regió metropolitana consumeix cada dia 1 hectòmetre cúbic. També cal comptar que els 1,9 hm³ que avui s'extreuen de pous recuperats probablement disminuiran d'aquí a unes setmanes, i que del juny al setembre hi haurà dies amb grans puntes de consum per la temporada turística. A més, també es recorda que no tota l'aigua embassada és de la mateixa qualitat. Les restriccions començarien quan els pantans estiguessin per sota del 15%, i caldria començar a fer analítiques de potabilitat ja en el 10% de volum emmagatzemat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada