dimecres, 28 de maig del 2008

Un assessor de Baltasar troba "absurd" el decret de sequera

http://www.e-noticies.com/actualitat/un-assessor-de-baltasar-troba-absurd-el-decret-de-sequera-39039.html

Narcís Prat és assessor del conseller Baltasar

El catedràtric d'ecologia Narcís Prat, assessor de Medi Ambient, qüestiona al seu bloc les previsions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), un organisme que depèn de la conselleria, després de la seva assistència aquest dimarts a la reunió de la Taula Nacional de la Sequera. Prat admet que la convocatòria "ha estat molt decebedora per a mi" perquè, malgrat que les reserves del Ter-Llobregat superen el 44%, "encara continua defensant que calen totes les mesures (inclòs el transvassament) de cara a garantir l'aigua".

"Jo esperaria de l'ACA -afegeix- una anàlisi més moderna de un problema tant important. Per això avui he demanat que examini les dades una comissió independent, ja no m'en fio de l'ànalisi que fan els tècnics de l'ACA de la situació. Es requereix una evaluació independent de la situació de risc de que es talli l'abastament. I a més ja s'ha acabat la sequera, no en parlem més de sequera, parlem de risc per a una espècie que no li arribi a un apart de la població l'aigua. Parlem de gestió de l'aigua i no se sequera i l'avaluació que es fa des de l'ACA i del govern es massa simple. Estem al segle XXI".

"Ara mateix -continua- només queda un argument per el minitrasvasament a BCN des de l'Ebre el "pers si un cas". Ja el tenim fet hi passi o no aigua. Aquesta justificació és una burla a la Nova Cultura de l'Aigua i a la gent intel.ligent. No es pot acceptar aquest argument per una obra que te una incidència social tant gran. I ha quedat clar que interessa a la majoria d'associacions empresarials i grups de pressió que demanen per sobre de tot garantía sense tenir en compte cap altra consideració. Tornem a la vella cultura de l'aigua".

El catedràtic també considera que "un altre aspecte és incomprensible és com es fa servir el decret de sequera. Amb aquest decret no es poden regar els jardins ni tenir aigua a les fonts de la regió metropolitana. Avui hem sabut que significa això: 183 hm3/mes (177 Ha a 2200 m3/ha.any). És a dir 32291 m3/mes (un vaixell petit), 0,3 hm3/any (el que gasta la regió metropolitana en 1/3 de dia). 12 litres/segon, un filet de riu. Per aquesta misèria hem de privar a 5 milions de persones de les seves fonts i parcs urbans?".

"Com li podem negar a una ciutat com l'Hospitalet que gasta menys de 100 litres al dia i que ha estalviat més que això el plaer de tenir una ciutat verda?. Aquest decret es absurd i els ciutadans de la regió metropolitana no és mereixen aquest tracte. Amb la reutilització de l'aigua de la Depuradora de BCN es faran servir fins a 2000 litres per segon. No es podem estalviar 12 per mantenir els jardins com cal?. El decret de sequera es absurd, prové d'una pràctica política anterior".

Narcís Prat també explica que "hi ha números que fan pensar. Per exemple a BCN han caigut fins ara al Maig més de 100 litres d'aigua per metre quadrat. El dia 9 de Maig en van caure 52 a l'observatori Fabra, com que el dia anterior en van caure 32, segur que tota l'aigua que va caure sobre la ciutat va anar a para a les clavegueres. Només aquest dia les clavegueres es van empassar (si multipliquem per una superfície urbanitzada de 50 Km2 com a mínim dels 101 Km2 que te la ciutat) 250000 m3 d'aigua, gairebé suficient per regar tot l'any el verd urbà de tota l'àrea metropolitana. Molta d'aquesta aigua està als dipòsits de pluvials de la ciutat. Per què no la reutilitzem?. Hem de tenir les fonts seques amb tota l'aigua que hem pogut recollir?."

Finalment, acaba dient que "ha arribat un moment en que hem perdut el nord, la insistència del govern de Catalunya en mantenir el minitrasvassament i la seva ceguesa per poder veure que és un mal innecessari i que podem seguir un altra model es manifesta. Fins a quan haurem de seguir aguantant aquesta situació?. Fins que Madrid derogui unilateralment el decret?."