dimarts, 27 de maig del 2008

ERC, ICV i EUiA insten el govern a fixar quanta aigua cal per evitar la canonada

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2871292

Tots tres partits demanaran a l'Estat que derogui el decret quan es garanteixi l'abastament d'aigua

EL PUNT. Barcelona

Les executives d'ERC, ICV i EUiA van demanar ahir al govern del qual formen part que determini la quantitat d'aigua que caldria tenir emmagatzemada als pantans per garantir el subministrament d'aigua potable a la població i conèixer, per tant, en quin moment ja no caldrà executar les obres de la canonada per portar aigua de l'Ebre. Si es compleixen els llindars, tots tres partits demanaran que es derogui el reial decret aprovat el 18 d'abril pel govern de l'Estat. L'executiva d'ERC instava el govern a fer «una avaluació tècnica amb profunditat per saber si es podria prescindir del transvasament de l'Ebre cap a Barcelona».

ERC, ICV i EUiA volen que el govern «es mulli» i aclareixi quina és la quantitat d'aigua que cal tenir emmagatzemada als pantans per poder garantir l'abastament d'aigua potable a la població i, consegüentment, evitar les obres per construir la canonada que ha de permetre connectar la xarxa d'abastament d'aigua potable del Consorci Aigües de Tarragona (CAT) amb la d'Aigües Ter-Llobregat (ATL). Les últimes pluges van protagonitzar ahir el debat en les executives de tots tres partits i més tenint en compte que en un sol dia els pantans del sistema Ter-Llobregat han augmentant les reserves d'aigua en 21 hectòmetres cúbics, una xifra que situa els pantans en 246 hectòmetres cúbics, el doble de fa un mes i només a uns 50 hectòmetres cúbics per sortir tècnicament de la situació de sequera, d'acord amb els nivells que estableix el decret de sequera aprovat pel govern català. Uns llindars, però, que, d'acord amb la modificació feta fa dues setmanes per l'executiu per evitar aixecar les restriccions al mateix temps que arribava agua en vaixell a Barcelona, han quedat supeditats a la decisió del govern, que, amb informes favorables del consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua, serà el que decideixi quan s'aixequen les restriccions i es desactiva l'actual fase d'excepcionalitat 2 per passar a la fase 1 o fins i tot entrar en la normalitat.

La petició dels tres partits que, amb el PSC, governen Catalunya, arriba tot just una setmana després que la ministra de Medi Ambient, Rural i Marí, Elena Espinosa, anunciés que, si entrava un mínim necessari als pantans, deixava de tenir sentit el decret i l'obra de la nova canonada. Tanmateix, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar (ICV), replicava llavors que era impensable aturar les obres perquè no hi havia prou aigua als pantans. Dos dies després, en la sessió de control al President, José Montilla assegurava que, encara que s'omplin els pantans, les obres de la nova canonada no s'aturarien. Una altra cosa és que, malgrat que les obres estiguin enllestides, el transvasament no s'arribi a posar en marxa perquè ja s'ha sortit de la situació de sequera.

Les demandes d'ICV, EUiA i ERC no van obtenir resposta ahir del Departament de Medi Ambient ni de la resta del govern. De fet, el conseller tenia programada una roda de premsa davant els mitjans però hi va delegar en la directora general d'Habitatge, Carme Trilla.

Avui al vespre és previst que es torni a reunir per segon cop la taula de la sequera, que agrupa el món polític, social, empresarial i científic de Catalunya per tractar la deficiència hídrica que afecta el país i les mesures que cal aplicar.