dimecres, 21 de maig del 2008

L'ACA vol posar ara en marxa la presa de Colomers, però no en troben els projectes

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2863879

L'obra es va acabar fa 40 anys, no ha funcionat mai i la pèrdua de documentació n'allargarà la posada al punt

ORIOL MAS. Colomers
La presa de Colomers es va acabar de construir fa gairebé 40 anys, però els desacords entre els regants del Baix Ter als quals havia de subministrar aigua han fet que l'embassament no hagi entrat mai en funcionament. Ara l'Agència Catalana de l'Aigua fa un estudi de viabilitat econòmica, que s'ha d'acabar aquest estiu, per saber si la presa es pot adaptar a la nova normativa, i fer-la entrar en servei. Aquesta, de fet, és una de les principals peticions dels regants del Baix Ter per garantir-se aigua en un futur. En aquest sentit, inicialment es deia que en un any podrien estar tots els estudis fets, però ha sorgit un problema: s'han extraviat els projectes de construcció de la presa. Això fa que molta documentació s'hagi de fer de nou, i no es trigarà menys de dos anys.


Des de l'ACA han reconegut que aquest estiu volen tenir acabats els estudis de viabilitat econòmica per posar en marxa la presa, ja que s'ha de garantir que pugui complir els canvis que hi ha hagut en la normativa, com ara els plans d'emergència, que ara és molt més estricta. Però molta de la documentació sobre la construcció de la presa s'ha extraviat, i només s'han trobat uns quants plànols i esbossos del projecte. Inicialment, tota aquesta documentació era a les oficines que hi ha al costat de la presa, però amb l'abandonament de les instal·lacions es va traslladar tota la paperassa a altres dependències de l'ACA, i a partir d'aquí es van perdre. Per tant, ara s'haurà d'analitzar com està feta la presa i amb quins materials, per saber llavors quines obres farien falta per posar-la en marxa. Si bé molts d'aquests estudis s'haurien d'haver refet igualment per garantir la seguretat de la instal·lació, tot plegat pot acabar alentint una mica el procés. Segons les previsions, entre fer els projectes i tramitar-los, no es trigarà menys de dos anys.

L'embassament de Colomers es va començar a construir a principi dels anys 60, pagat per l'Estat, com a compensació per als regants pel transvasament del Ter cap a Barcelona. El 1969 es va acabar l'obra, si bé fins al 1974 no es va enllestir definitivament. Pot embassar més d'un hectòmetre cúbic d'aigua, però la falta d'acord entre les administracions i les comunitats de regants del Baix Ter van fer que no entrés mai en servei. Darrerament, aquests regants han reclamat que s'adeqüi per poder emmagatzemar aigua per a la temporada de reg, vistos els problemes cada vegada més habituals derivats de la situació de sequera.