dissabte, 10 de maig del 2008

L´ACA preveu una altra dessaladora a Blanes i els pagesos alerten de la fi del sòl agrícola

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008051000_3_264784__Comarques-LACA-preveu-altra-dessaladora-Blanes-pagesos-alerten-agricola

L'ampliació de la planta actual es fa per la via d'urgència i ja comencen les expropiacions

E.Padilla, Blanes.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) preveu que al 2012 Blanes o algun municipi de les rodalies allotgi una nova planta dessalinitzadora independent de l'actual. Segons va informar l'ens, la nova infraestructura encara no té ubicació clara ni projecte. Els pagesos de la Cooperativa Agrícola de Blanes i Palafolls i el sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) alerten però que les expropiacions que es portaran a terme per a les obres d'ampliació de la planta actual -uns treballs que la Generalitat ha declarat d'emergència i que s'iniciaran en breu: l'Ajuntament de Blanes ja ha convocat els afectats per les expropiacions el proper 26 de maig- donen a entendre que la nova dessaladora es podria ubicar ben a prop de la primera. Un fet que, assegura el secretari general de JARC Josep Capdevila, "fa por, perquè tota l'obra s'acabaria executant sobre un espai agrícola professional molt important".
Segons els plans de la Generalitat, el 2012 Catalunya comptarà amb quatre plantes dessalinitzadores a més de la de Blanes, que es va inaugurar el 2003 i que de moment és la primera i única en actiu a Catalunya. Les obres per a la dessalinitzadora del Prat de Llobregat estaran llestes el 2009. Per al 2010 o 2011 es preveu construir una altra planta de tractament d'aigua de mar a Cunit (Baix Penedès). I per al 2012 es preveu una altra dessalinitzadora a l'àrea de la Tordera. Entre totes les plantes, es dessalaran uns 200 hectòmetres cúbics d'aigua marina l'any. Actualment, la planta blanenca dessala 10 hectòmetres cúbics anuals, una quantitat suficient per abastir la Selva marítima i diversos municipis de l'alt Maresme. Amb l'ampliació, doblarà la seva capacitat. Segons asseguren els pagesos, l'ACA preveu que les plantes de la Tordera dessalin fins a 60 hectòmetres cúbics d'aigua l'any.

El temor dels pagesos és que la nova carretera d'accés a la planta que ara s'ampliarà "acabi essent la frontera que delimiti l'ampliació" per a la futura planta, segons Capdevila. "És el preludi de l'ampliació total", assegura el president de la Cooperativa de Pagesos Agustí Robert, que lamenta que l'accés a la planta no es mantigui per l'actual camí municipal i s'hagi optat per obrir una nova via que afecta nombrosos camps de cultiu i delimita una zona d'unes 10 hectàrees fins a tocar del riu. La Cooperativa i el JARC tenen prevista una reunió amb l'ACA el proper 19 de maig per saber com afectaran les obres els camps de cultiu de Blanes, un sòl que el POUM marca com agrícola d'especial protecció.

Comencen les expropiacions

L'Ajuntament de Blanes ha convocat els propietaris a expropiar per a l'ampliació de la dessaladora, una obra que es preveu començarà aviat perquè l'ACA ja l'ha adjudicat. Els treballs costaran uns 56 milions d'euros i duraran un any i mig. La superfície a expropiar ascendeix a unes 2,8 hectàrees, i la superfície de servitut assoleix uns 8.000 metres quadrats, mentre que la superfície d'ocupació serà de dues hectàrees més. Els pagesos, però, asseguren que 10 hectàrees més resultaran afectades. L'ACA assegura que les expropiacions programades estan pensades per a l'obra actual i que no es fan en funció de la futura planta, ja que no se sap encara on s'ubicarà.

Les expropiacions afecten un total de 34 propietaris, entre els que s'hi compten particulars, càmpings, la fàbrica Nylstar i el mateix Ajuntament de Blanes, que considera que les obres són necessàries i que les queixes dels pagesos no tenen gaire sentit perquè si l'obra no es fa cap a un costat s'haurà de fer cap a l'altre i si no s'afecta uns agricultors, n'afectarà d'altres. Robert, però, alerta que no només cal pensar en els pagesos sinó també en els arrendataris, una crítica que per l'Ajuntament queda desvirtuada perquè precisament, apunten, ell ho és. El JARC considera que les compensacions als arrendatari s'hauran de pactar cas per cas.