divendres, 30 de maig del 2008

L´ACA garanteix aigua als regants per poder salvar aquesta campanya

Font: Diari de Girona
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008053000_3_268741__COMARQUES-LACA-garanteix-aigua-regants-salvar-aquesta-campanya

En tindran menys de l'habitual, però de moment en faran prou
Temen que, si hi torna a haver sequera, l'any que ve els tocarà patir un cop més

L.Fanals, Girona.

"Sembla que per aquest any tindrem aigua". Així resumia el portaveu dels regants del Baix Ter, Jordi Aulet, el contingut de la reunió que va mantenir ahir aquest col·lectiu amb tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua. A l'espera que la Comissió de Desembassament confirmi aquesta decisió el proper 5 de juny, sembla que de per aquesta campanya podran comptar amb uns 40 o 45 hectòmetres cúbics per als seus regadius. Per aquest any, serà suficient.

La llei del Ter els permet un volum anual de 150 hectòmetres cúbics per al seus regadius, però aquest any es conformaran amb menys perquè començaran a regar tard (cap al 10 o 15 de juny, ja que les últimes pluges han estat molt beneficioses) i molta gent ha optat per plantacions que no necessiten tanta aigua. Això sí, segons indica Aulet, no volen que la poca aigua que tindran aquest any es converteixi en un precedent. "No volem que això condicioni el nostre futur, no volem que l'any que ve ens diguin: com que l'any passat en vau fer servir menys, aquesta vegada també", va indicar el representant dels regants.

Pel que fa a l'aval per millorar i modernitzar els sistemes de regadius, del qual els regants havien de pagar el 18% i que la Generalitat es va comprometre posteriorment a assumir, sembla que finalment el Govern estarà disposat a assumir-ne el 15%, de manera que els regants haurien de fer front al 3% restant. A més, l'executiu català també es va comprometre a altres mesures com ara posar en funcionament la presa de Colomers. En el que es van mostrar d'acord tant els regants com l'ACA va ser en no obrir els 14 pous previstos al Baix Ter, ja que les condicions han canviat i ara ja no són necessaris. "Les condicions són millors, per tant ara ja no caldrà tirar-ho endavant", va indicar Aulet.

Tot i això, els regants del Ter encara no estan tranquils. Saben que aquest any podran salvar la collita, però temen que, si no plou a la primavera o la tardor, l'any que ve tornaran a ser els primers damnificats en cas de sequera. "Ja ens han advertit que la dessaladora del Llobregat no començarà a funcionar fins a finals de l'any que ve, o sigui que potser ens tornarà tocar patir", explica Aulet.

De moment, i un cop s'hagi conegut la resolució definitiva de la Comissió de Desembassament, continuaran les reunions periòdiques amb l'ACA, per tal de seguir debatent solucions de cara al futur.