dimarts, 13 de maig del 2008

La planta invasora ocupa tota la superfície en diverses zones del riu fins al Baix Ter

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008051300_3_265277__COMARQUES-FALGUERES-AMERICANES-Colomers

Les pluges dels últims dies netegen l'últim tram del recorregut des de Serra de Daró

A.Tarrés, Colomers.

La recent aparició de la falguera americana a les aigües del riu Ter al seu pas per la ciutat de Girona, així com en altres trams dels termes municipals de Celrà o Sant Jordi Desvalls, ha seguit evolucionant i estenent-se fins arribar a la zona del Baix Ter. La sequera viscuda durant els últims mesos i la consegüent falta d'aigua al riu i l'estancament de les aigües en alguns punts del curs on el corrent és lent en són les causes principals.














Catifa de fulles. L'alga azol·la cobreix tota la superfície del riu Ter al seu pas per Colomers. Aniol Resclosa

La capacitat d'aquesta planta aquàtica flotant, coneguda amb el nom d'azol·la, de reproduir-se i créixer de forma ràpida sota les condicions idònees ambientals -es diu que pot duplicar la seva biomassa en tres dies- ha donat els seus fruits. Fins a última hora d'ahir la invasió d'aquesta alga s'observava al llarg del Ter fins al seu pas pel terme municipal de Verges, segons va informar ahir l'alcaldessa d'aquesta localitat Marta Payeró, que va explicar que les últimes pluges d'aquest cap de setmana havien reduït la quantitat de superfície coberta per aquesta planta, malgrat la seva presència encara notòria.

La zona més afectada podria ser el tram del riu al seu pas per Colomers, ja que el corrent d'aigua en aquest punt és pràcticament inexistent. Així ho va confirmar l'alcalde de la localitat, Josep López, qui va explicar que a la zona hi havia algues des de feia uns 10 dies, tot i que el problema s'havia intensificat amb el pas dels dies fins a "ocupar tota la superfície". López va voler deixar clar que aquestes algues són diferents de les plantes que van aparèixer al riu ara fa uns 7 o 8 mesos, ja que en aquella ocasió es tractava de llentilles d'aigua.

López va destacar que per tal que l'alga desaparegués de l'aigua al pas per la localitat caldria que "plogués molt i molt i així l'aigua l'arrossegaria".



Malgrat tot, les precipitacions del cap de setmana han ajudat a netejar part del recorregut de la zona del Baix Ter que fins dies abans també estava afectada per la falguera americana. Segons va explicar Payeró la setmana passada l'alga azol·la s'havia estès fins a Torroella. Després d'una comprovació in situ, es va actualitzar la informació i es va confirmar que la zona del riu inclosa entre Serra de Daró i Torroella de Montgrí s'havia netejat.

La reproducció d'aquesta planta comporta conseqüències negatives mediambientals al propi riu ja que limita la filtració de la llum solar fins al punt de d'anul·lar-la, fet que afecta el desenvolupament normal dels peixos i altres espècies tant animals com vegetals.

En total existeixen set espècies diferents d'aquesta alga forana, l'azol·la, que pertany al tipus de plantes Pteridopsida. Es reconeixen per les seves fulles petites i nombroses que permeten que floti a l'aigua i des d'on pengen les seves arrels curtes. El seu color oscil·la entre les tonalitats vermelloses a ple sol i entre el verd pàl·lid i el color verd-blau més intens quan es troba a l'ombra.