dilluns, 26 de maig del 2008

La solidaritat dels regants del Ter fa quaranta anys que dura

Editorial d'El Punt, 24 de maig de 2008

La visita, ahir, del president de la Generalitat a Torroella de Montgrí va ser presidida en tot moment per la crispació, i es va acabar convertint en una «revolta» dels regants del Baix Ter, que van increpar-lo i que es van enfrontar amb els Mossos d’Esquadra. I, tot i que el president José Montilla es va reunir amb els representants de les comunitats de regants de la conca del Ter en un ambient distès, aquests tampoc en van sortir satisfets i van mostrar també la seva indignació.

L’enfrontament d’ahir entre Mossos i pagesos, amb llançament d’objectes inclòs, és un fet del tot condemnable que només es pot entendre si es té en compte la situació en què es troba aquest col·lectiu no només en aquests moments sinó al llarg dels darrers quaranta anys. Els regants han vist com des dels anys seixanta, quan del Ter se n’havia d’extreure per llei un cabal determinat, aquest acord s’incompleix sistemàticament i el cabal mínim ecològic establert no es respecta.

Ara, davant d’una situació que es qualifica d’emergència, el govern ha demanat un altre cop la solidaritat dels regants gironins, però el cert és que aquesta solidaritat –la que els impedeix regar i posa en perill les seves collites– s’ha complert, i amb escreix, al llarg de la història recent. Els regants del Ter
veuen com el territori s’esvalota davant d’un transvasament al sud del país i com es resta impassible davant la interconnexió que ells ja pateixen des de l’any 1959. Amb l’agreujant, a més, que per aquest transvasament històric ells no en reben pas cap, de compensació econòmica.

Tots els experts, sense matisos, admeten en veu alta que la situació del Ter és insostenible. I ara, després de quaranta anys, sembla que els afectats han dit prou. Però no deixa de ser curiós que la mala gestió que el govern ha fet amb la suposada sequera que pateix el país, amb contínues i contradictòries versions, n’hagi estat justament el detonant.