divendres, 30 de maig del 2008

El PSC admet cert desgast per la sequera, però critica la ´cultura del no´ de CiU

Font: Diari de Girona

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008053000_6_268780__Catalunya-admet-cert-desgast-sequera-critica-cultura

La federació veu "patètica" la gestió del tripartit i creu que l'interessa "la supervivència"

Efe/DdeG, Barcelona

El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, va admetre ahir que el Govern ha pogut tenir un cert desgast en el procés derivat de la sequera, però va contraposar que l'Executiu "ha demostrat que no té por de prendre decisions" amb la "cultura del no dels alcaldes de CiU". Zaragoza va mostrar el seu suport a la gestió del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar (ICV-EUiA), del qual va dir que "és d'encomi" que "hagi donat la cara i no hagi defugit prendre decisions, encara que algunes d'aquestes li han provocat problemes".

"Ha demostrat coherència personal i capacitat d'assumir les crítiques", va asseverar Zaragoza, que creu que el conseller ha gestionat "bé", sobretot quan no ha perillat el subministrament d'aigua potable a les llars dels catalans al preveure mesures davant la sequera.

Així mateix, Zaragoza va exalçar la unitat del govern català i la "solidaritat" dels seus socis en la gestió d'aquest procés perquè tots els consellers, al marge de la seva afiliació política, han tingut una "posició conjunta davant una situació d'emergència". "Som partits que no estem a favor dels transvasaments com solucions estructurals, i una altra cosa és davant una situació d'emergència, com quan en un incendi has de tirar la porta a terra", ha explicat de forma gràfica.
Així les coses, Zaragoza va contraposar l'actitud de l'executiu tripartit amb la forma de governar de CiU, tant en la seva etapa en la Generalitat com la que apliquen els seus alcaldes en el territori. Segons Zaragoza, "aquest govern no té por de prendre decisions que el poden desgastar. La diferència del govern de José Montilla amb els governs de CiU és que els convergents no afrontaven els problemes per no desgastar-se i així passen després les coses que passen".
"Qui són els que estan en contra de la MAT? Els alcaldes de CiU. Qui són els que estan en contra del Quart Cinturó? Els alcaldes de CiU. Qui són els que estan en contra de tot el que fa aquest govern? CiU", va denunciar Zaragoza, que va apostar una vegada més per la "posició moderada" de Josep Antoni Duran i Lleida davant la de dirigents com Felip Puig, que "està incendiant el territori dient el contrari del que diu CiU" públicament. "La cultura del no, un concepte que va inventar Jordi Pujol, l'està aplicant Artur Mas", va reblar Zaragoza en al·lusió a l'actual líder de CiU.

CiU critica la gestió

El diputat de CiU Ramon Espadaler va denunciar per la seva part que el govern català "no ha estat a l'altura" durant tot el procés de la sequera, en el que ha actuat de forma "patètica" amb l'únic objectiu de mantenir-se en l'executiu "a qualsevol preu, per fer qualsevol política".

Espadaler va lamentar que finalment ICV hagi imposat en l'executiu català "les tesis dels més radicals" per paralitzar les obres del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona.

Segons Espadaler, si finalment es confirma que aquesta obra no s'executa perquè es deroga el decret de la sequera, "continuarem sense solucionar un problema de país, però el govern català se sentirà molt còmode perquè haurà garantit l'únic que li preocupava: la seva pura supervivència". "Ha primat la seva supervivència en el govern. El país no té importància (per als tres partits del govern), els problemes de l'aigua els ha hagut de resoldre la Moreneta", va exclamar Espadaler.
En aquest sentit, va considerar "patètic" que durant les últimes setmanes el Govern català ha anat passant per tres propostes diferents per pal·liar la sequera: la captació temporal d'aigua del segre, el minitransvasament de l'Ebre i la derogació del decret de sequera.