dimarts, 13 de maig del 2008

Els pantans superen el primer llindar de la sequera

http://paper.avui.cat/article/societat/126150/pantans/superen/primer/llindar/la/sequera.html

El sistema Ter-Llobregat guanya 14.600 milions de litres en tres dies

L'ACA podria mantenir les restriccions de regadiu a la conca del Ter per la situació de Sau i Susqueda

Joaquim Elcacho

Tres dies de pluja han permès guanyar, de moment, 14.640 milions de litres d'aigua (14,6 hectòmetres cúbics) als embassaments de les conques del Ter i el Llobregat. Ahir al matí, Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç sumaven un total de 170,75 hectòmetres cúbics d'aigua, una xifra que es veurà incrementada en les pròximes hores a causa de les precipitacions i l'aigua que continua baixant amb força pels rius.

El volum d'aigua embassada actualment en el sistema Ter-Llobregat supera el llindar de 165 hectòmetres cúbics establert per la Generalitat per superar la situació d'excepcionalitat 2 per sequera. Cal recordar que la declaració d'excepcionalitat 2, l'1 de febrer passat, va provocar la prohibició d'usos de l'aigua com ara regar jardins, omplir piscines i rentar vehicles.

La declaració oficial sobre la sortida de l'excepcionalitat 2 en aquest sistema haurà de ser comunicada divendres, dia 16, per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a través de la seva pàgina web, com estableix el decret de mesures contra la sequera.

D'altra banda, com també preveu el decret, és molt probable que es mantinguin les restriccions per al desembassament d'aigua per regadiu agrícola a la conca del Ter, atès que els pantans de Sau i Susqueda no superen encara el llindar de 107 hectòmetres cúbics (ahir tenien un total de 103,43 hectòmetres cúbics).

Les pluges dels últimes tres dies també han millorat la situació a la conca de la Muga, però el pantà de Boadella disposava ahir de només 14,53 hectòmetres cúbics, inferiors als 19 hectòmetres que permetrien superar la situació d'excepcionalitat 2.

L'Ebre també millora

A la conca de riu l'Ebre, els embassaments de Catalunya més afavorits per les pluges de les últimes setmanes són Riba-roja (ara al 94% de la seva capacitat), Terradets (91%) i Oliana (73%). L'embassament de Rialb, que va arribar a estar a menys del 5% de la seva capacitat, està ara al 20%. En una setmana, els embassaments de Rialb i Tremp han guanyat en conjunt 44 hectòmetres cúbics d'aigua.

Com indicaven les prediccions del Servei de Meteorologia de Catalunya, les pluges d'ahir van ser molt inferiors i més disperses que les del cap de setmana. Les precipitacions més intenses es van registrar a Torroella de Montgrí, amb 35 litres per metre quadrat, la Bisbal d'Empordà, amb 31, i Portbou, amb 23 litres.