dissabte, 24 de maig del 2008

«Revolta» dels pagesos del Baix Ter aprofitant la visita de Montilla a Torroella

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2868848

Uns 200 regants van xiular i escridassar el President, especialment després que no aportés solucions al problema

ALBERT VILAR. Torroella de Montgrí
Uns 200 pagesos del Baix Ter van reclamar ahir al president de la Generalitat, José Montilla, el retorn de l'aigua del riu Ter, aprofitant la visita que feia a Torroella de Montgrí. La protesta dels regants es va escalfar més quan van veure que els seus representants no havien aconseguit cap compromís de Montilla, que només va reconèixer l'esforç solidari de la gent del Ter i que preveu solucions a curt termini, encara que no pas aquest any. Això va provocar una pressió més forta dels pagesos, que amb xiulets, crits i pancartes, volien manifestar la seva decepció al President. Al final hi va haver la intervenció dels Mossos, que va acabar amb una picabaralla que va deixar quatre pagesos, tres mossos i una periodista amb contusions diverses.

Els pagesos esperaven el President a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí, davant l'ajuntament. I acompanyats de diverses pancartes, que deien «Polítics gironins, on sou?», «Dret a reg per la conca del Ter», «Compliu la llei de 1959», «Matareu l'agricultura del Baix Ter per robar l'aigua que li pertany, Girona no és Catalunya?»

I abans d'entrar a l'ajuntament, Montilla, tot i els xiulets i crits dels regants, va decidir parlar amb tres d'ells. Si bé a dins es va trobar durant mitja hora amb els quatre presidents de les comunitats de regants del Ter, la trobada no va aportar res de nou. «Esperàvem molt de l'entrevista, però marxem decebuts», va dir el portaveu dels regants, Narcís Illa, que va explicar que se sentia maltractat en comparació amb la gent de l'Ebre.

En un discurs oficial posterior a Can Quintana, el president va reconèixer «l'esforç solidari d'aquesta gent», ja que donen aigua a Barcelona des de l'any 1969. I va anunciar, com havia dit pocs minuts abans als regants, que a curt termini, «però no aquest any», s'aplicaran una sèrie de mesures perquè el Ter disposi de més aigua per afavorir el seu cabal ecològic i que hi havia aigua per a l'agricultura de la zona. «Els estudis ja estan fets i ara ja estem treballant en les solucions», va afirmar unes hores més tard el President davant els empresaris de la Cambra de Comerç de Palamós.

Com a principals mesures, Montilla va exposar la construcció de dessalinitzadores, però també altres recursos com la construcció de nous pous, aprofitament de les aigües residuals, sense oblidar la millora dels regadius i la conscienciació del consumidor. «Cal donar pas a un nou model», va dir.