dimarts, 18 de març del 2008

58 institucions i entitats exigeixen el retorn de l´aigua del Ter

CiU acusa el Govern de promoure l'enfrontament de territoris

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008031800_3_254211__COMARQUES-total-institucions-entitats-exigeixen-retorn-cabal

L.Fanals/Acn, Girona.

Institucions i entitats gironines estan demostrant que l'aigua no entén de colors polítics, ja que 32 ajuntaments, Consells Comarcals i fins i tot la Diputació de Girona han aprovat fins ara una moció impulsada per la Plataforma pel Ter on s'exigeix a la Generalitat que reestableixi el cabal ecològic del riu Ter, que faci públiques les balances hídriques anuals i que, en cas que s'hagin de fer restriccions, es realitzin arreu del territori que es nodreix de l'aigua d'aquest riu i no només a les comarques gironines. A més, 26 entitats han mostrat també el seu suport a la reivindicació, ja sigui aprovant la moció, adherint-se al manifest de la Plataforma o donant-li un suport formal. Finalment, hi ha 16 ajuntaments que han sol·licitat al Consorci Alba-Ter pancartes amb el lema "Necessitem l'aigua. Defensem el Ter", per tal d'exhibir-les en els seus carrers. I les xifres seguixen creixent cada dia.

La gran majoria dels ajuntaments que han aprovat la moció en els seus plens municipals pertanyen a les comarques gironines, tot i que també n'hi ha quatre d'Osona. Al llarg de la llista es troben consistoris governats per CiU, partit que està a l'oposició a la Generalitat i que s'ha mostrat molt crític amb la gestió de l'aigua realitzada pel tripartit català, però també hi ha Ajuntaments governats per PSC, ERC o ICV que lamenten el gran transvasament d'aigua que es fa cap a Barcelona i reclamen que es torni el cabal ecològic a les comarques gironines. La major part de les poblacions han aprovat la moció presentada per la Plataforma pel Ter, i només Sarrià de Ter, Flaçà i Colomers en van aprovar una presentada per l'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona que s'expressava en uns termes molt similars.

Pel que fa als Consells Comarcals, de moment han aprovat la moció el del Gironès i el del Baix Empordà, mentre que la Diputació de Girona també hi ha mostrat el seu acord.
D'altra banda, hi ha diverses entitats que també estan d'acord en què cal recuperar l'aigua del Ter per a les comarques gironines. De moment, l'única que ha aprovat la mateixa moció que les institucions és la Comunitat de Regants de la Sèquia Vinyals, però n'hi ha d'altres, com la Cambra de Comerç, la Iaeden o el Grup de Defensa del Ter que s'han adherit al manifest de la plataforma. A més, n'hi ha d'altres, com ara la Universitat de Girona (UdG), Unió de Pagesos o Poma de Girona que donen suport a la plataforma i assisteixen a les seves reunions. A més, 16 municipis gironins han demanat pancartes en defensa del riu al Consorci Alba-Ter, i alguns d'ells, com per exemple Celrà, ja les exhibeixen en els seus carrers.

Els parlamentaris de CiU, mentrestant, segueixen criticant durament la política hídrica de la Generalitat. Ahir, dos diputats convergents van acusar el Govern de promoure l'enfrontament entre diferents territoris catalans al voltant de l'aigua per justificar un possible transvassament de l'Ebre, mentre que també van presentar una moció demanant que qualsevol proposta de transvassament se sotmeti primer a consideració del Parlament.