dimarts, 4 de març del 2008

Els regants diuen que les seves collites no es poden assegurar per la sequera

Responen així al conseller Llena que no vol ampliar les ajudes

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2984_3_251300__Comarques-regants-diuen-seves-collites-poden-assegurar-sequera

DdeG, Pals

El conseller d'Agricultaru, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, va dir la setmana passada que no tenien prevista cap ajuda extra per les pèrdues que pugui causar la sequera i la manca d'aigua que ha previst l'Agència Catalana de l'Aigua per als regants del Baix Ter i va assegurar que aquests danys són assegurables i "tot allò que és assegurable no és subvencionable". Doncs bé, ahir van respondre els agricultors i van desmentir el que va dir Llena, a més de reclamar que els polítics participin en les reunions amb ells ja que són els únics que poden prendre decisions. El vicepresident de la comunitat de regants de Pals, Joan Silvesre va dir ahir que les declaracions del conseller del DAR només les pot fer una persona que desconeix totalment el sector i va voler informar el conseller que no hi ha cap assegurança que cobreixi els danys causats per una sequera i que en determinats cultius com és el de l'arròs, l'aigua només es necessita en el moment de sembrar-lo.

En declaracions a Ràdio Girona, Silvestre va afirmar que les asseguradores cobreixen els danys en collites produïts per pedragades, aiguats, el vent i, per als cereals d'hivern la sequera també, però en el cereal de temporada d'estiu, com són l'arròs o el blat de moro -que també té importants collites al Baix Ter-"no hi ha cap assegurança per sequera i el primer que et diuen és que si no hi ha aigua no sembris".

Els regants també exigeixen reunir-se amb els responsables polítics de la conselleria de Medi Ambient i de l'Agència Catalana de l'Aigua per parlar de les restriccions. Els agricultors es queixen que fins ara només s'han reunit amb els tècnics, que no tenen cap poder per negociar ni prendre acords.