dimarts, 4 de març del 2008

L'ACA vol fer canonades per portar aigua als regants del Baix Ter des de les depuradores de Palamós i l'Escala

Es construirien per la via d'urgència i garantirien un 10% de l'aigua necessària

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2764629

ORIOL MAS. Pals Torroella de Montgrí

L'Agència Catalana de l'Aigua estudia construir dues canonades per aprofitar l'aigua que surt de les depuradores de Palamós i l'Escala i enviar-la als regants del Baix Ter. De fet, ahir es van reunir sobre el terreny amb els regants, que ho veuen de bon ull perquè els solucionaria una part del problema. Les obres es farien per la via d'urgència i començarien immediatament, i així es garantiria un 10% de l'aigua que necessiten al Baix Ter. També s'estudia la recuperació de pous.

Tècnics de l'ACA es van trobar ahir amb representants de les comunitats de regants del marge dret i el marge esquerre del Ter, per analitzar la viabilitat de portar-hi aigua des de les depuradores de l'Escala –en el cas dels regants de la presa de Colomers–i de Palamós –els regants de Pals–. En el cas de Colomers, segons va explicar el president de la comunitat de regants, Jordi Aulet, es podrien aprofitar 200 litres per segon, als quals s'afegirien cent litres més provinents de la depuradora de Torroella i l'Estartit.

Albert Grassot, de la comunitat de Pals, va explicar que en el seu cas també serien uns 300 litres per segon. Això seria un 10% del que necessiten els regants, i s'hi afegiria més aigua provinent de la recuperació de pous. Aulet i Grassot es van mostrar satisfets amb la iniciativa, que es faria per la via d'emergència, sense gairebé projectes. Es farien estacions a cada depuradora per bombar l'aigua, i el tractament químic seria mínim, però suficient perquè l'aigua es pogués reutilitzar per regar. El delegat de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, va reconèixer que estudien la qüestió: «Un dels avantatges del decret de sequera és que les actuacions les podem fer per la via d'urgència.»