dissabte, 29 de març del 2008

Emergència nacional

http://paper.avui.cat/article/societat/121280/emergencia/nacional.html

El conseller Baltasar demana per sorpresa que es reuneixin José Montilla i Artur Mas per parlar de la sequera

CiU accepta el repte de manera immediata | La primera trobada de contacte, dilluns mateix


El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va demanar ahir la celebració d'una reunió entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el líder de CiU, Artur Mas, per intentar consensuar les actuacions necessàries per fer front a la sequera i evitar les restriccions d'aigua. Baltasar va indicar que una reunió d'aquest tipus és necessària i urgent per combatre l'"emergència nacional" de la sequera. La proposta de Francesc Baltasar es va donar a conèixer en una entrevista a TV3, molt poques hores després que el mateix conseller defensés en conferència informativa l'oportunitat i viabilitat de les propostes del seu departament per evitar les restriccions d'aigua, com a mínim fins al mes d'octubre. Entre les actuacions d'emergència que Baltasar va donar per assumides pel govern destaca el transvasament temporal d'aigua del Segre fins a la conca del Llobregat a través del túnel del Cadí.

Pocs minuts després de l'anunci inesperat de Francesc Baltasar, el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, va anunciar que la coalició nacionalista acceptava la proposta i que esperava "la comunicació de dia i hora" per a la celebració de la trobada. Entremig van quedar els retrets del conseller Baltasar, que acusa CiU d'atiar els enfrontaments territorials i sectorials, i del portaveu de CiU, que afirma que és el mateix conseller qui ha enganyat el Parlament i els ciutadans.

Montilla delega

A migdia, el president de la Generalitat, José Montilla va anunciar que encarregaria al conseller Francesc Baltasar que convoqui "urgentment" CiU per analitzar la situació d'emergència per sequera. A primera hora de la tarda, el conseller Baltasar es va posar en contacte telefònic amb Oriol Pujol i es va concretar la convocatòria d'una primera reunió de contactes per dilluns. La reunió haurà de servir per preparar les negociacions entre govern i oposició, sense descartar la possibilitat que se celebri la trobada Montilla-Mas. L'objectiu: el primer pas per a un pacte nacional de l'aigua, al qual es cridarà també la resta de partits polítics.