dilluns, 31 de març del 2008

Aigua dels Alps, president

http://www.e-noticies.com/editorial/aigua-dels-alps-president-36785.html

Les dures crítiques de Joan Saura a Maria Teresa Fernández de la Vega només amaguen la incapacitat d'Inicitiva per Catalunya-Verds a fer front a la "situació d'emergència nacional" provocada per la sequera. A hores d'ara, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, està desbordat per una crisi que supera la seva capacitat de reacció.

El mateix conseller que va parlar precisament d'"emergència nacional" ha estat amagant fins ara la gravetat dels fets a tothom: a l'oposició, als afectats i a l'opinió pública. Fins i tot al conseller d'Agricultura si hem de fer cas de les paraules de Joaquim Llena.

El passat 12 de març, en el ple del Parlament, el diputat de CiU Ramon Espadaler ja li va preguntar: "Pensen o no pensen fer el transvasament de l’Ebre per dalt des del Segre, a través de la via de serveis del túnel de Cadí, cap a la llera del Llobregat? Sí o no?". I Baltasar va emmudir. També el president, per cert, a la sessió de control de la tarda tot i que llavors ja va insinuar que la portarien d'on calgués.

El titular de Medi Ambient ha demostrat una notable incapacitat per fer front a la crisi: no és només un problema de comunicació -d'"esvoranc informatiu" com deia un altre membre del Govern: el conseller Huguet-, sinó també de gestió: com es pot pensar de treure aigua del Segre sense encomanar-se abans a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre?.

Baltasar ho ha fet gairebé tot d'amagatotis. I ha hagut de fer mans i mànigues per no utilitzar una paraula maleïda per a Iniciativa: "transvassament". Fer servir expressions com "portada temporal d'aigua" o esperonar els periodistes a cercar el mot adequat fa riure si no fos perquè són moments dramàtics per al país.

La política hidràulica d'Iniciativa sembla que hagi estat retardar al màxim les restriccions -en tot cas després de la campanya electoral- i oposar-se aferrissadament al transvasament del Roine. El conseller al·lega que és una obra costosa i que, evidentment, no arreglarà el problemes de sequera d'aquest estiu. Però en un marc de canvi climàtic que ara ja gairebé ningú discuteix, a la llarga sortirà més a compte portar l'aigua a través de canonades que en vaixells des de Marsella o Almería.

La gestió de la sequera ja no és un problema del Departament de Medi Ambient, sinó de tot el Govern perquè, en efecte, és una "situació d'emergència nacional". El president Montilla ha de donar un cop de puny damunt la taula i imposar la seva autoritat. Amb l'aigua no pot passar com amb la MAT o el Quart Cinturó.

No es pot perdre més temps: cal plantejar-se seriosament portar l'aigua dels Alps. Si no, el Govern d'Entesa haurà pecat amb el tema de l'aigua de la mateixa manca de previsió que va pecar CiU amb rodalies. El temps juga en contra nostra.

Editorial E-noticies